Consiliul Judeţean (CJ) Cluj va realiza, în parteneriat cu compania germană Bosch, un pol de inovare şi testare în domeniul maşinilor autonome, 5G și smart city.

Președintele administrației județene, Alin Tișe, a anunțat, la ZIUA LIVE, că investiția provine din bani europeni și că parteneriatul cu concernul german a fost decisiv în obținerea finanțării pentru Centrul de Inovare, Testare și Promovare (CITP) Cluj, care va funcționa la Jucu.

„Este un proiect nou, despre care nu s-a vorbit foarte mult în spațiul public. Va aduce pentru prima dată în zona Clujului ceva ce nu am avut până acum și va fi extrem de atractiv pentru investitori, dar și pentru clujeni. Este vorba despre un pol al inovării și tehnologiei care va asigura testarea și promovarea tehnologiilor avansate și a autovehiculelor autonome. În esență, va fi un centru în care vor fi testate autovehiculele pe o mini-pistă care va fi realizat tot aici”, a declarat Alin Tișe, la ZIUA LIVE.

Președintele CJ Cluj a mai precizat că se vor face cercetări și testări în ceea ce privește tehnologiile care vizează autoturismele autonome, inclusiv în domeniul electric.

Proiectul  CITP are o valoare de peste 53 de milioane de euro și a primit la evaluare în etapa de preselecție 94,75 de puncte din maximul posibil de 100.

Potrivit CJ Cluj, proiectul, unic în țară, urmărește să contribuie la consolidarea rolului asumat de județul Cluj de zonă inovativă și asigură componenta de testare și promovare a tehnologiilor avansate privind autovehiculele autonome și tehnologia avansată.

Centrul va fi înființat sub forma unui sistem integrat, care va oferi o serie de facilități precum laboratoare specializate pentru dezvoltarea de tehnologii și sisteme, circuit cu diverse componente care să asigure testarea în condiții de siguranță a sistemelor și tehnologiilor, fiind, în același timp, și un sistem de promovare prin infrastructura multifuncțională dedicată antreprenoriatului. Mai mult decât atât, Centrul va fi și un liant între mediul universitar, de cercetare/dezvoltare, mediul privat și cel public, care să conducă la dezvoltare în regiune.

Necesitatea acestei investiții derivă și din faptul că, la nivel regional și chiar național infrastructura de testare pentru sisteme și tehnologii destinate autovehiculelor autonome este inexistentă. Cu toate că la nivelul regiunii există companii și universități care lucrează la dezvoltarea unor asemenea soluții, acestea nu au posibilitatea de a testa soluțiile în condiții reale.

Beneficiarii direcți ai proiectului, a cărui componentă principală, de testare, este propusă a fi amplasată în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom III, vor fi entitățile care dezvoltă soluții și tehnologii în domeniul mașinilor autonome, 5G, smart city, prezente sau interesate de astfel de infrastructuri. Totodată, alți beneficiari direcți vor fi start-up-urile și spin-off-urile care vor fi găzduite în cadrul Centrului, dar și cele care vor dori să utilizeze laboratoarele specializate pentru activitățile de inovare amintite.

Proiectul urmărește trei obiective: realizarea unei infrastructuri de testare a sistemelor și tehnologiilor dezvoltate pentru vehicule autonome, respectiv smart city, tehnologie 5G; realizarea unei infrastructuri care să ajute stimularea cercetării și dezvoltării prin oferirea unei infrastructuri – dotări și echipamente – sub forma unor laboratoare de dezvoltare și testare, precum și crearea infrastructurii și a ecosistemului necesare pentru facilitarea promovării, comunicării, diseminării și inovației deschise, printr-o componentă multifuncțională dedicată care să găzduiască diverse prezentări, conferințe, seminarii și alte activități asemănătoare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania