fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘColor the Village, cel mai amplu proiect de salvare a satului bănăţean,...

Color the Village, cel mai amplu proiect de salvare a satului bănăţean, a început la Racoviţa

Publicat în

spot_img
spot_img

350 de voluntari, majoritatea din Timişoara, dar şi din alte părţi ale ţării, au demarat în localitatea Ravoviţa, din judeţul Timiş o nouă ediţie a proiectului Color the Village. Timp trei zile ei vor renova, vor repara și vor zugrăvi 30 de case ce vor fi astfel aduse la frumusețea şi farmecul de odinioară. Localitatea Racoviţa a fost aleasă de Asociaţia Acasă în Banat deoarece aici se mai păstrează o arhitectură specifică Banatului, stilul baroc rural, cu decoruri bogate şi atent pictate.

Toţi participanţii au avut la dispoziţie un formular de înscriere şi au completat un contract de voluntariat. Organizatorii au luat toate măsurile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-Cov-2, cu măşti, dezinfectanţi şi reguli de distanţare. Racoviţa a fost şi este un sat 100 la sută românesc, dar nu departe se află Bacova, întemeiată cândva de şvabi așa că arhitectura locului a fost puternic influențată de stilul șvăbesc.

Suntem bucuroși că putem demara proiectul Color the Village din acest an, de la Racovița și suntem nerăbdători să mergem să zugrăvim acest sat care păstrează arhitectura tradițională a Banatului de câmpie. Deși în prezent, încă sunt restricții din cauza pandemiei de coronavirus, ținem legătura strâns cu autoritățile și ne vom adapta, în funcție de cerințele din luna septembrie.”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În Racoviţa era o tradiţie ca proprietarii să inscripţioneze numele de familie pe casă, alături de anul în care s-a făcut ultima renovare, nu neaparat anul construcţiei.   

„Suntem într-unul din satele din Banat unde s-a păstrat foarte multă arhitectură tradiţională. S-a păstrat pentru că a fost cumva izolat, departe de căile mari de transport. Dar s-a păstrat şi pentru că oamenii de aici au fost destul de tradiţionalişti. Însă, din păcate, şi aici a pătruns deja această dorinţă de modernizare. Asta se traduce prin pierderea elementelor care povestesc ceva despre trecutul acestei zone. Înainte erau picturi în pidvor, pe pereţii din interiorul caselor. Erau scene din viaţa rurală Din păcate s-a pierdut asta în Racoviţa. Erau scene din viaţa rurală. Se mai păstrează în foarte pune locuri”, a mai declarat Radu Trifan.

Programat iniţial pentru sfârşitul lunii iunie, proiectul a fost amânat cu trei luni din cauza pandemiei şi a tuturor restricţiilor care au avut loc în acest an.

Deși proiectul se desfășoară pe parcursul a numia trei zile, membrii Asociației Acasă în Banat au și obiective pe termen lung. Unul dintre aceste obiective este atragerea atenției publicului larg asupra acestui tip de arhitectură, asupra nevoii de a păstra arhitectura bănăţeană, asupra nevoii de a fi moderni într-un sens european. La finalul proiectului fiecare casă renovată va fi înfrumuseţată cu ghiveci de flori.

”Tot ce este patrimoniu trebuie protejat. Asta înseamnă să fi modern, nu să distrugi. Credem că încă se poate face în Banat, dar trebuie făcut în următorii ani, pentru că există un ritm fantastic de modernizare a caselor. Asta înseamnă distrugerea faţadei, aplicarea de materiale moderne, noi, nespecifice, schimbarea fizionomiei casei, care duc la pierderea peisajului tradiţional”, a mai afirmat Radu Trifan.

Color the Village (Colorează Satul) este proiectul Asociaţiei Acasă în Banat, aflat acum la cea de-a doua ediţie. La prima ediţie, din 2019, cele 30 de case renovate au fost în comuna Eftimie Murgu (judeţul Caraş Severin) satul morilor de apă. Proprietarii caselor sunt bătrâni sau familii cu venituri mici.

Comuna Racoviţa – aflată la 42 de kilometri de Timişoara, include satele Căpăt, Drăgoieşti, Ficătar, Hitiaş, Sârbova şi Racoviţa (reşedinţă).

Adrian Meitner

Articole recente

Gabriel Zetea: „Sărbătorim astăzi victoria oamenilor de bun simț din Partidul Social Democrat”

Gabriel Zetea a precizat că această victorie este una istorică pentru PSD

La Târgu Mureş s-a inaugurat o Clinică de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, cu componente unice în România

Cardiologie sportivă şi cardiooncologie, printre serviciile unicat de recuperare cardiovasculară

Iuliu Winkler, despre votul de încredere acordat UDMR în alegerile din 9 iunie: Este un rezultat pe care noi nu l-am mai avut în...

Președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, europarlamentarul Iuliu Winkler, a mulțumit pentru votul de încredere pe care Uniunea l-a primit din partea cetățenilor

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara

Juriul va fi format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Torok şi regizorul Adrian Sitaru.

Mai multe articole de același fel

„Ziua Învățătorului”  a fost celebrată la Timișoara în cadrul primei (NE)conferințe organizate de Asociația „Inițiativă în Educație”

„Ziua Învățătorului” a fost celebrată la Timișoara de peste 130 de cadre didactice și membri ai diferitelor organizații și instituții educaționale și culturale în cadrul evenimentului educațional județean „(NE)conferința FORMA inEDU”