Primăria Oradea a început încă de anul trecut modernizarea sistemului unic de supraveghere video existent pe domeniul public al orașului, pentru a crește siguranța cetățenilor și a recunoaște numerelor de înmatriculare a autovehiculelor parcate în locuri nepermise.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Licitația pentru extinderea sistemului de supraveghere prin achiziționarea a 600 de camere video a fost câștigată de RCS&RDS, valoarea contractului fiind de peste 3 milioane de lei. Tipurile de camere de supraveghere achiziționate sunt camere panoramice cu vedere 360 grade (PTZ), camere control trafic (LPR – pt. citirea numerelor de înmatriculare) și camere cu vedere de ansamblu.

Potrivit Primăriei Oradea, sistemul de supraveghere a fost gândit pentru a fi modernizat în trei etape. În prima etapă s-a făcut modernizarea sistemului de stocare, procesare video și dispecerizare (video wall şi staţii de lucru), echipamentele noi achiziționate fiind instalate la sediul IPJ Bihor de pe str. Calea Aradului nr. 78.

Modernizarea sistemului de supraveghere video se află acum în etapa a doua, cea a instalării propriu-zise a camerelor de supraveghere. Până în acest moment s-au montat 447 de camere, care acoperă aproape toată suprafața municipiului, cu excepția zonelor mărginașe. 14 sunt camere panoramice cu vedere 360 grade (PTZ), 29 sunt camere control trafic (LPR – pt. citirea numerelor de înmatriculare) și 404 sunt camere cu vedere de ansamblu.

Aceste camere de supraveghere sunt montate pe principalele artere de circulație, în parcuri, în intersecții, în vecinătatea școlilor, la intrările și ieșirile din oraș, în zona centrală, în zonele pietonale aglomerate, în pasaje și în cartiere etc. În continuare, urmează să fie montate și alte camere pentru citirea numerelor de înmatriculare la intrările și ieșirile din oraş, dar și camere camere panoramice cu vedere 360 de grade.

Montarea camerelor de supraveghere rămase, respectiv diferența până la 600, câte s-au achiziționat prin acest proiect, se va efectua în cursul anului viitor.

„Montăm aceste camere de supraveghere cu scopul de a crește siguranța cetățenilor din municipiu și a elevilor care merg la școală, iar anul viitor vom continua montarea camerelor de supraveghere și în cartiere, în așa fel încât să acoperim tot orașul, tot pentru siguranța cetățenilor dar și pentru menținerea ordinii și curățeniei”, a declarat viceprimarul Oradiei Florin Birta.

În etapa a treia va fi implementat un soft de videoanaliză a imaginilor pentru următoarele posibile scenarii: acțiuni ostile, ambuteiaje auto, incendii și alte acțiuni care ar pune în pericol siguranța cetățenilor. Astfel, vor fi instalate camere video în stații de autobuz și tramvai, dar și în alte locuri unde asemenea acțiuni sunt posibile.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania