Democrația și corectitudinea „sancționată” printr-o acțiune în instanță fără precedent în România. Activistul de mediu Tiberiu Boșutar, președinte al Asociației Moldovița care a denunțat numeroase furturi de lemn și ilegalități din domeniul silvic a fost acționat în judecată de demnitarul statului român Gelu Puiu, având funcția de Secretar de Stat în Ministerul Mediului condus de Costel Alexe.

Secretarul de Stat în loc să sancționeze derapajul personalului silvic din Romsilva în care a lucrat până în anul 2019, a găsit de cuviință să ia o măsură extremă de „intimidare și reducere la tăcere” a unui cetățean care și-a pus viața în slujba adevărului pentru a elimina corupția silvică. La fel se acționează și în cazul jurnaliștilor care fac dezvăluiri incomode.

România lui Putin? Suferința prin care trece un cetățean cinstit ce dezvăluie infracțiunile silvice se amplifică. Pentru că nu au reușit să-l intimideze primele două „atenționări” ale Mafiei silvice, acum chiar un oficial al Guvernului României a trecut la atac sub pretextul denigrării imaginii lui și a afectării copilului său.

În mai 2020, consilierul Mihai Mugurel Nacu din Garda Forestieră Suceava plătit de statul român, l-a atacat cu toporul pe un drum public, spre Broșteni.

În iulie 2020, pădurarul Drajmici Ilie (Romsilva) plătit de statul român, l-a atacat cu o scândură chiar la intrarea într-un canton silvic din Moldovița, județul Suceava.

În septembrie 202, Secretarul de Stat Gelu Puiu plătit de statul român, fost șef al Ocolului Silvic Vama (Romsilva) l-a dat în judecată, solicitând: să șteargă de pe pagina de Facebook „Legea Codrului” mai multe materiale video și „să se abțină de a mai săvârși fapte de aceeași natură, indiferent de mijloace, pe viitor”.

În anul 2015 Firma Schweighofer a dat in judecată la Viena Asociația Neuer Weg din localitatea Făgăraș, într-o încercare similară de a determina alți activiști de mediu să nu facă publice ilegalitățile comise de aceștia în pădurile României.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania