László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) îi îndeamnă pe maghiari din Transilvania ca la alegerile locale de duminica viitoare să şi aleagă, nu doar să voteze.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Prin intermediul unei declaraţii şi al unui apel transmise duminică, agenţiei ungare de presă MTI, politicianul a criticat faptul că în biserici se face campanie electorală pentru anumite partide, respectiv că politicienii guvernamentali din Ungaria se implică în campania electorală.

Fostul episcop reformat a amintit şi de câteva întâmplări recente, când la slujbele religioase ale Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului au fost rostite mesaje electorale. Pe vremea când a fost episcop, bisericile istorice maghiare din Transilvania dădeau dovadă de multă susţinere faţă de cauzele naţiunii, dar nu au luat atitudine, aproape niciodată, în ceea ce priveşte politica de partid, a spus László Tőkés. Şi în Ungaria este de neconceput ca în biserici şi în şcoli să fie rostite îndemnuri pentru a vota un partid sau altul, a specificat politicianul.

Mesajul video al vicepremierului ungar Zsolt Semjén, respectiv unele declaraţii ale secretarului ungar de stat Árpád János Potápi l-au şocat, a spus László Tőkés. Şocul i se datorează în primul rând faptului că vicepremierul maghiar nu numai că a încurajat electoratul maghiar din Transilvania să voteze doar cu UDMR, ci a şi clasificat candidaţii celorlalte partide – precum cei ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi ai Partidului Civic Maghiar (PCM) – ca fiind candidaţi fără şanse reale, a explicat Tőkés.

Faptul că Árpád János Potápi a spus că “maghiarii de peste graniţele Ungariei nu pot duce mai multe partide etnice şi că ne putem concentra puterile doar în cadrul unui singur partid maghiar” este “propagarea un sistem antidemocratic, cu un singur partid, care aminteşte de vremurile de demult”, a spus László Tőkés.

“În mesajul său video, Zsolt Semjén o menţionează – de partea UDMR – şi pe mama sa, care este originară din Transilvania. Părinţii mei dragi sunt de asemenea, din Transilvania. Eu, fiul lor, votez candidaţii PPMT. Şi asta întrucât cred că maghiarii din
România au dreptul să şi aleagă, nu doar să voteze. În numele CNMT – partenerul strategic al Fidesz -, le adresez maghiarilor din
Transilvania următorul mesaj: ca la 27 septembrie să îşi exercite atât dreptul de a vota, cât şi dreptul de a alege!”, scrie în declaraţia şi apelul lui László Tőkés.

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania