La un an de la realizarea primei reţele de trail-running din România, cu cinci trasee marcate în zona Şuncuiuş şi Roşia, clubul sportiv Xterra Oradea a finalizat extinderea reţelei de alergare montană cu încă 10 trasee, au anunțat luni reprezentanții Consiliului Județean Bihor.

„Proiectul Sport în Apuseni are la bază modelul austriac, unde turismul sportiv aduce un venit de peste 4% din totalul produs de întreaga industrie a turismului. Proiectul de  extindere a reţelei de trasee pentru alergare montană vizează 3 zone turistice de importanţă majoră: Remeţi, unde sunt realizate 4 trasee cu marcaje permanente, Stâna de Vale cu 3 trasee, şi Vârtop, tot cu 3 trasee. Acestea sunt de lungimi şi grade de dificultate diferite, fiind accesibile alergătorilor de orice categorie, fie ei începători, de nivel mediu sau avansat”, a declarat vicepreşedintele Xterra, Szokolszky István.

Cei care au gândit şi elaborat proiectul spun că potenţialul Munţilor Apuseni în ceea ce priveşte turismul sportiv nu este suficient exploatat. Alergarea montană a devenit un fenomen, un mod de a petrece un weekend în natură. „Primul concurs de maraton montan, organizat în 2005, în munţii Piatra Craiului a adunat la start 40 de participanţi. Astăzi, Primavera Trail, organizat de Clubul Xterra, are peste 600 de concurenţi. Sub 10% sunt bihoreni şi peste 25% sunt participanţi din alte ţări. Obiectivul pe termen lung este extinderea reţelei în toată zona Munţilor Apuseni, asta înseamnă legarea tuturor zonelor turistice pentru ca cei pasionaţi să poată traversa Apusenii de la Şuncuiuş până la Zlatna, în judeţul Alba, trecând prin judeţul Cluj”, a adăugat Szokolszky, care a admis că cel mai dificil dintre traseele lansate, este în zona Remeţi, unde sportivii au de parcurs 38 de kilometri, cu diferenţă de nivel 1500 m.

Pe lângă promovarea destinaţiilor turistice, sportivii amatori sau performerii vor face cunoştinţă cu producătorii locali, dar şi cu operatorii de servicii turistice. Prin Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD), Consiliul Judeţean Bihor a asigurat finanţarea cu 35.000 lei a proiectului Sport în Apuseni. „Turismul bihorean înseamnă mai mult decât Oradea şi Băile Felix. Avem o reţea de peşteri, avem cicloturism, AMD fiind promotorul acestor acţiuni prin proiectul Descoperă Bihorul pe bicicletă. Câte un traseu din cele trei zone, recent marcate, este accesibil şi pe bicicletă. Prin proiectul Sport în Apuseni se promovează mişcarea şi destinaţiile turistice. Am investit în ceva ce va dăinui, va rămâne şi generaţiilor următoare. Odată finalizate lucrările de infrastructură rutieră, potenţialul turistic a Văii Iadului va ajunge la peste 300%”, a precizat directorul AMD Bihor, Bántó Norbert.  Potrivit acestuia, în următoarele două săptămâni se va lansa aplicaţia Discover Bihor, care va conţine şi traseele de alergare montană, dar şi cele pentru cicloturism.

Clubul Xterra va realiza un traseu epic de peste 300 kilometri, ce va traversa Munţii Apuseni. „În mod normal, sejurul pentru alergători montani este de 2-3 zile. Sportivul soseşte la destinaţie cu o seară înainte de alergare, în următoarea zi are alergarea montanbă, apoi relaxare, masă şi extra servicii. În următoarea zi se organizează vizite în zonele cu potenţial turistic sau poate practica alte sporturi. Pentru traseul epic, cartografierea şi marcarea pornesc din Vadul Crişului şi se vor încheia în Zlatna-Alba. Pe traseul de peste 300 km vor exista mai multe locuri de cazare şi diverse programe”, a precizat Szokolszky István, care a mai spus că  proiectul presupune şi actualizarea permanentă a paginei web sportinapuseni.ro.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania