Comuna Ciugud, celebră în țară pentru cum arată, cum se dezvoltă și cum este administrată, este, din nou, exemplu de bune practici. După ce a construit prima școală smart din mediul rural din România, Primăria Ciugud vrea să construiască o școală multifuncțională, care să îmbine educația, cultura, sportul și sănătate. La cum arată proiectul, viitoarea școală din Ciugud va fi o școală la care nu pot decât visa acum majoritatea copiilor din România. Va fi o școală unică în mediul rural din România și printre puținile unități de învățământ din țară construite de la zero cu dotări moderne care să țină cont de provocările educaționale din prezent.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Acesta este un proiect important pentru următorii ani pe care îl lansăm oficial în dezbatere în mica noastră comunitate. De ce este nevoie de o nouă școală? După ce am construit prima școală smart din mediul rural din România, copiii noștri, care studiau până acum în școlile de la oraș, se întorc ACASĂ. Astfel, dacă anul trecut porneam de la 108 copii, numărul elevilor care au ales școala smart ajunge acum la aproape 160. Suntem atât de fericiți că școala noastră ne rămâne mică, încât am început să căutăm sursele de finanțare (europene și private) pentru o nouă școală, mai mare, mai frumoasă și care să demonstreze că NU lăsăm să piară școala de la țară! Păstrăm și vechea școală pe care visăm să o facem un centru educațional de tip after school și pentru cultivarea aptitudinilor copiilor. Vrem să construim o școală care să fie în directă armonie cu natura, deschisă spre tehnologie și spre viitor, dar care să ofere condiții și pentru a pregăti copiii pentru viață. Avem curajul să vorbim despre tot ceea ce înseamnă INTELIGENȚA MULTIPLĂ, de la inteligența logică până la inteligența emoțională.  Avem curajul să facem o școală multifuncțională care să îmbine educația, cultura, sportul și sănătate într-un mix perfect. Avem curajul să ne stabilim ca țintă nu note și învățare mecanică, ci FERICIREA ȘI PREGĂTIREA PENTRU VIAȚĂ A COPIILOR NOȘTRI. Știm că poate va fi cel mai greu proiect al administrației de la Ciugud și poate mulți vor spune că e „Ciugud to be true”, dar ne încăpățânăm să îl transformăm în realitate. La Ciugud noi am înțeles de mult cuvintele lui Spiru Haret: „Cum arată astăzi școala va arăta mâine țara””, spune primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Ciugud este comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din România și a fost singura comună din ţară premiată anul trecut pentru integritate şi performanţă administrativă de Ministerul Dezvoltări Regionale şi Administraţiei Publice.

Primăria comunei Ciugud este prima administraţie locală din România care a organizat bugetarea participativă pentru copii, cei mici învățând cum se alege primarul şi consiliul local şi fiind inițiați în regulile democraţiei participative.

La începutul lunii iulie anul acesta, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, a declarat, în urma unei vizite efectuate la Ciugud, că modelul de ”smart village” pe care l-a văzut în comuna din Alba este un bun exemplu pentru restul de unități administrative din țară, astfel că poate deveni un Program Naţional adresat tuturor celor care vor să urmeze exemplul și să implementeze conceptul de ”sat inteligent”.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania