17.6 C
Cluj-Napoca

Festivalul Filmului Francez aduce în mai multe orașe din Transilvania magia ”filmului francez la feminin”

Publicat:

Festivalul Filmului Francez începe miercuri, cea de-a XXIV-a ediţie urmând să se desfăşoare în 11 oraşe, atât la interior, cât şi în aer liber, până pe 4 octombrie. Festivalul va avea loc sub deviza “Le film francais au feminin”/”Filmul francez la feminin” şi propune publicului o selecţie care pune în valoare creaţia feminină din cinematografia franceză – actriţe şi regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile. Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România

În secţiunea “Panorama” va fi prezentat în premieră în România ultimul film cu actriţa Eva Green, “Proxima”, o poveste despre depăşirea propriilor limite, dar şi a canoanelor sociale.

Tot în categoria filmelor majore ale anului vor fi prezentate “Portrait de la jeune fille en feu” de Celine Sciamma, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019, şi “La bonne epouse”, de Martin Provost, o comedie despre stereotipurile unei alte epoci, cea a anilor ’60, cu Juliette Binoche, Yolande Moreau şi Noemie Lvovsky.

Două dintre filmele din secţiunea “Cahiers du Cinema: vive les insoumuses!” pun, de asemenea, în lumina reflectoarelor importanţa Revoluţiei din 1968 pentru istoria emancipării feminine: filmul clasic “La fiancee du pirate” de Nelly Kaplan, lansat în 1969, şi documentarul “Delphine et Carole”, care transpune publicul în miezul feminismului anilor ’70, alături de actriţa franceză Delphine Seyrig şi de cineasta elveţiană Carole Roussopoulos.

În secţiunea “Focus Tinere Talente” vor putea fi văzute “Alice et le maire” de Nicolas Parizer, “Un divan a Tunis” cu Golshifteh Farahani şi “Tu merites un amour”, în care Hafsia Herzi este actriţă principală, regizoare şi scenaristă.

Nu în ultimul rând, festivalul aduce un omagiu marii realizatoare Agnes Varda, care a murit în 2019, prin proiecţia ultimului său film – “Varda par Agnas”.

Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.

Biletele sunt disponibile pe Eventbook, https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez şi la casa de bilete a Cinema Elvire Popesco.

Potrivit unui comunicat al Institutului Francez, evenimentul se va desfăşura după cum urmează:

* la Cluj-Napoca (24 – 27 septembrie), proiecţii la interior, la Cinema Victoria;

* la Timişoara (1 – 4 octombrie) proiecţii la exterior, la FABER;

* la Arad (1 – 4 octombrie), proiecţii la interior, la Cinema Arta;

* la Braşov (24 – 27 septembrie) – proiecţii la interior, la Cinema One şi Centrul comercial Coresi;

* Sfântu Gheorghe (1 – 4 octombrie) – proiecţii la interior, la Cinema Arta by Cityplex;

* Sibiu (3 – 4 octombrie) – proiecţii la interior, la Habitus;

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img