Dincolo de Geoagiu, în satul Mada, se află Cheile Madeisau Cheile Măzii, așa cum le numesc localnici. Zona se întinde pe o suprafață de 10 ha, în sud-estul Munților Metaliferi, fiind străbătută de Valea Balșei și reprezintă o arie naturală protejată, de interes național.

Săpate în stânca de calcar, cheile pot fi parcurse cu ușurință în perioadele în care precipitațiile nu au fost abundente, pe toată lungimea lor înaintându-se mai mult prin apă. Străbătându-le, veți fi uimiți de aspectul bolovanilor imenși de piatră, ce parcă cresc alimentați de apa care se rostogolește neobosită la baza lor. Alteori, apa mâniată pare să se răzbune pe acești coloși tolăniți în calea ei, săpând mici grote în toate formele și chipurile la temelia lor ţeapănă. Surpriza cea mai mare va veni însă din partea izbucului de apă minerală ce țâșnește triumfător dintre crăpăturile unui zid de piatră. Dacă veți vrea să vă potoliți setea din acest fir de apă, pregătiți-vă să plătiți cu câteva pișcături delicate pe limbă.

În apropiere, la nord-est de satul Mada, găsiți Peștera Zidită ce adăpostește o serie de stalagmite și stalactite, dar și o numeroasă colonie de lilieci. Către mijlocul Cheilor, în versantul drept se poate distinge o formă de amfiteatru natural și o serie de grote, numite de săteni” căsoaie”. Peisajul vă va încânta la orice pas, iar liniștea și aspectul nealterat al naturii se cer să rămână netulburate de urmele trecerii noastre.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania