Printr-un proiect transfrontalier pe fonduri europene, în valoare de 1,2 milioane euro, Maternitatea orădeană a fost dotată cu un nou bloc operator ultramodern, format din trei săli de operaţie, precum şi o secţie de terapie intensivă cu 10 paturi, a anunțat primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Secţia de ginecologie a spitalului este şi ea aproape gata, fiind dotată cu 30 de paturi. Cea mai mare parte a fondurilor necesare lucrărilor de amenajare, 8 milioane de lei, au fost asigurate de Ministerul Sănătăţii, 900.000 lei de către Primăria Oradea, restul provenind din sponsorizări şi din veniturile proprii ale spitalului.

Urmează ca după finalizarea lucrărilor de reabilitare termică a clădirii, până la data de 1 decembrie 2020, secțiile să fie deschise pentru paciente.

„Noul Bloc operator al Spitalului Județean – Secțiile de ginecologie se compune din  trei săli de operație, terapie intensivă cu 10 paturi și o secție de ginecologie cu 30 de paturi, iar realizarea acestuia a fost necesară pentru a putea să eliberăm vechea clădire, care este într-o stare improprie actului medical. Partea de construcție a fost finanțată de Ministerul Sănătății, Consiliul Local și din veniturile proprii ale spitalului. Pentru lucrările de reabilitare, modernizare și dotare a Secției Ginecologie, Staționar III, Ministerul Sănătății a alocat 8 milioane de lei, iar Consiliul Local 900.000 lei. În afară de aceste lucrări de construcție, am accesat și un proiect european în valoare de 1.200.000 euro, necesari pentru achiziția meselor de operații, a lămpilor pentru sălile de operații, pentru fluxul de aer laminar, tunuri laparoscopice, pentru realizarea sălilor în sine, dar și pentru achiziția altor dispozitive și aparaturi medicale necesare într-un bloc operator modern, plus sistemul de transmitere video a intervențiilor chirurgicale. Acest sistem de transmitere video ne ajută în partea didactică a actului medical al spitalului nostru ca și spital clinic, dar și pentru realizarea unor operații în premieră, care dorim să se efectueze în spitalul nostru atât de către personalul propriu, cât și de personalul medical din alte centre universitare. În afară de construcția în sine, a trebuit să construim un lift exterior pentru a deservi noul Bloc operator – Secția de Ginecologie. Așadar, acesta va fi folosit strict pentru ginecologie pentru a respecta circuitele impuse de reglementările în vigoare”, a declarat managerul Spitalului Clinic Județean din Oradea, dr. Gheorghe Carp.

Momentan, Blocul operator Ginecologie funcționează în clădirea veche, în Staționar III, urmând ca la finalizarea lucrărilor acesta să fie relocat. Astfel, blocul operator și secția de ginecologie vor funcționa într-una din aripile corpului B al Maternității.

Prin proiectul transfrontalier elaborat în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara şi cu Universitatea din Debreţin (Ungaria), Maternitatea din Oradea beneficiază de fonduri europene nerambursabile de 1,2 milioane euro. Proiectul se realizează în cadrul Programului Interreg România – Ungaria și este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Durata proiectului se întinde pe doi ani, între martie 2019 şi mai 2021.

Tot din acest proiect fac parte activități pentru prevenirea și diagnosticarea bolilor cu frecvență înaltă. Astfel, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a planificat mai multe activități, unele dintre ele în colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Universitatea din Debrecen: screening gratuit; consultarea preoperatorie cardiologică pentru pacienții ginecologi pe parcursul perioadei de implementare a proiectului în Oradea; screening pentru depistarea precoce a cancerului ovarian; screening pentru detectarea bolilor infecțioase; efectuarea unui videoclip despre prevenirea problemelor ginecologice principale și promovarea online.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania