Cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara începe astăzi cu un concert al renumitului pianist maghiar Bogányi Gergely. Dacă în anii anteriori evenimentul se derula timp de patru zile, în acest an pandemia a determinat organizatorii să scurteze festivalul la trei zile, din care doar astăzi și sâmbătă vor avea loc evenimente artistice. O altă noutate este mutarea întregului eveniment în Piaţa Libertăţii.

Chiar dacă suntem în pandemia de COVID-19 cauzată de coronavirus, Zilele Maghiare din Timişoara, ediţia a cu numărul cinci, va avea loc şi în acest an. Va fi însă o manifestare mai redusă ca amploare, având în vedere noile condiţii şi restricţii impuse de autorităţi. În loc de patru zile, festivalul se va întânde pe doar trei, din care doar vineri şi sâmbătă vor avea loc evenimente artistice.

Festivalul va începe vineri, de la ora 17.30, cu câteva discursuri oficiale, după care urmează imediat un concert cu renumitul pianist Gergely Bogányi, din Ungaria. Bogányi este cunsocut la nivel mondial şi pentru conceperea unui pian futurist, iar în capitala Banatului el vine cu un pian conceput de el.

Născut în oraşul Vác din Ungaria, Bogányi Gergely a început să cânte la pian la vârsta de patru ani şi a parcurs o carieră ascendentă şi fulminantă. În 1993, la vârsta de 19 ani, a obţinut o bursă din partea Academiei finlandeze de muzică pentru a studia un an în Statele Unite ale Americii. Numele lui Bogányi Gergely a devenit arhicunoscut după ce, împreună cu un grup de constructori de instrumente muzicale, a realizat, pe baza unui concept nou şi a unei tehnologii noi, un pian ale cărui formă şi structură sunt completamente unice.

„Nu am revoluţionat numai sufletul pianului, rezonatorul, pe care l-am construit nu din lemn, ci dintr-un material compozit pe bază de carbon, dar şi alte componente ale instrumentului muzical. Sunetul foarte curat, puternic şi bogat în armonice se datorează totalităţii acestora”, a spus artistul care a iniţiat crearea acestui instrument inovator pentru că nu a regăsit în restul pianelor tonalitatea care să corespundă întru totul gustului său muzical.

Tot vineri, de la ora 21.45, va avea loc un concert susţinut de formaţia Operetissimo din Cluj-Napoca.

Peter Tamaş, preşedinele Asociaţiei Bastionul, organizatorul evenimentului, a declarat pentru presa locală că : „anul acesta, Guvernul Ungariei nu a putut să ne susţine foarte mult, nici firmele mari nu au venit, nu vom avea nici gastro ca în anii trecuţi, de unde ne veneau bani, astfel că veniturile noastre sunt mult mai puţine. Vineri vom avea o deschidere foarte scurtă, de zece minute, fără politicieni pe scenă pe scenă, care sunt înainte de alegerile locale şi nu am dorit să existe discuţii. Imediat după deschiderea oficială va începe un concert deosebit, Gergely Bogányi. Este singurul artist care vine anul acesta din Ungaria. Am reuşit să-l aduceam, pemtru că are un concert şi la Szeged.”


Târg meşteşugăresc

În Piaţa Libertăţii va fi amenajat un târg meşteşugăresc, cu 55 de căsuţe și un mini târg gastronomic unde cei interesați vor putea găsi în acest an doar produse care pot fi luate acasă.

„În căsuţe vom avea produse realizate artizanal, produse din lemn, piele, sticlă, textile, cosmetice, jocuri pentru copii etc. Târgul gastronomic este diferit faţă de anii precedenţi. Băuturile pot fi comercializate doar la sticlă sau la doză; dar vom avea standuri cu bere, vin şi pălincă. La faţa locului nu se va putea face mâncare, dar o să avem cozonac secuiesc, plăcinte ungureşti, dulciuri, toate amblate. Avem şi caşcaval din Ardeal şi mezeluri de la Pecica”, a declarat Rita Metz, de la Asociaţia Bastionul.  

Sâmbătă, 26 septembrie vor avea loc o serie de evenimente pentru copii, cum ar fi lansări de carte, reenactment istoric, teatru, concerte şi, în încheiere, un spectacol de foc cu Legenda Dragonului. 

„Sâmbătă vom avea programe toată ziua. Începem de dimineaţa, de la ora 10.00, cu programe pentru copii, avem două spectacole de teatru de păpuşi, o să avem şi un concert pentru copii cu o trupă din Transilvania. Păstrătorii tradiţiilor vor ridica şi în acest an o tabără medievală, care va fi lângă Castelul Huniade. Vor avea o iurtă şi în Piaţa Libertăţii. Ei vor participa la defilări şi activităţi tradiţionale medievale. Vom avea şi două lansări de carte, dar și un spectacol de teatru în sala Teatrului Maghiar. De asemenea, sâmbătă vor fi şi două degustări de vin şi una de ciocolată”, a declarat Kasa Zsolt, din partea organizatorilor.  

Sâmbătă seara, de la ora 20, pe scena din Piaţa Libertăţii va avea loc şi ultimul concert din această ediţie, cu trupa timişoreană Quo Vadis. 

Duminică, în Piaţa Libertăţii rămân deschise pentru public căsuţele meşterilor artizanali şi cele de la gastro. 

Conform regulilor, în spaţiul rezervat spectatorilor vor putea intra maxim 400 de oameni. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie la evenimente. Vor exista două ecrane mari, iar concertele pot fi văzute şi de cei care sunt după gard. Pentru spectacole, se pot face înscrie on line, pe pagina de Facebook a evenimentului (Temesvari Magyar Napok şi Zilele Culturale Maghiare din Timişoara), la numărul de telefon 0722.223.969, cât şi la faţa locului. 

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania