După o perioadă lungă în care Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu nu a avut un dirijor principal, lansarea noului sezon muzical, “Staţiunea Muzicală Brukenthal”, aduce cu sine – pe lângă alte surprize pregătite publicului – numirea cunoscutului dirijor Tiberiu Soare în funcţia de “dirijor principal”. Prima apariţie în această nouă ipostază este programată în 1 octombrie, în Concertul de deschidere a stagiunii 2020-2021, a anunțat vineri instituția de cultură.

“Maestrul Tiberiu Soare, un dirijor consacrat, cu o activitate prodigioasă, onorează astfel Sibiul şi pe sibieni, într-o epocă de creştere culturală şi economică. Totul a fost posibil datorită viziunii şi iniţiativei dirijorului Cristian Lupeş, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu. Sunt sigur că vom avea o colaborare frumoasă şi fructuoasă, aşteptată atât de artişti cât şi de publicul nostru” a declarat Radu Marius, Concert maestru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu.

Cunoscut publicului sibian prin nenumăratele colaborări avute de-a lungul timpului, dirijorul Tiberiu Soare a putut fi urmărit recent în două concerte din cadrul proiectului Sibiu Opera Festival. Deschiderea noii stagiuni – “Staţiunea Muzicală Brukenthal” – programată în 1 octombrie, orele 17.00 şi 19.00, la Sala Thalia, îl va regăsi din nou pe Tiberiu Soare la pupitrul dirijoral din faţa muzicienilor sibieni.

“Sunt foarte bucuros şi onorat de invitaţia Filarmonicii din Sibiu de a mă alătura efortului muzicienilor acestei prestigioase instituţii pentru aducerea în faţa publicului a muzicii de cea mai înaltă calitate. Suntem cu toţii conştienţi de rolul extrem de important pe care îl avem de îndeplinit în viaţa comunităţii prin promovarea culturii veritabile. Identitatea autentică apare şi se menţine prin aderarea la un set de valori comune, iar patrimoniul cultural este cea mai scurtă cale de cristalizare a acestora” a declarat Tiberiu Soare.

Tiberiu Soare a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, secţia dirijat şi secţia interpretare instrumentală. S-a perfecţionat cu dirijorii Horia Andreescu, Alain Paris şi Adrian Sunshine. Din 1999 dirijează orchestrele filarmonicilor şi teatrelor de operă din ţară, realizând turnee în Suedia, Israel, China, Germania şi Elveţia. Ca dirijor al Orchestrei Naţionale Radio, a realizat numeroase concerte şi înregistrări: concerte în festivaluri internaţionale la Shanghai (2010, 2013), Varna (2011) sau Balcic (2013). A desfăşurat o bogată activitate ca dirijor al Operei Naţionale Bucureşti (2005-2013), în calitate de coordonator al Studioului Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (2007-2008). Între 2002 şi 2006 a predat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

(FOTO: Filarmonica de Stat Sibiu)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania