Guvernul Ungariei a decis alocarea sumei de 60 de miliarde de forinţi (aproximativ 165 de milioane de euro) pentru renovarea a 34 de conace, castele şi cetăţi din apropierea graniței cu România, fondurile fiind primite de la Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operaţional pentru Dezvoltare şi Inovare Economică (Ginop), transmite MTI.

Anunțul referitor la alocarea fondurilor pentru renovarea celor mai frumoase conace, castele și cetăți din Ungaria a fost făcut de István György, secretarul de stat responsabil pentru administrarea teritorială, din partea Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, în cadrul ceremoniei prin care a fost începută renovarea Conacului Becsky-Kossuth din localitatea maghiară Komlódtótfalu, care va costa 643 de milioane de forinţi (1,776 milioane euro).

Dr. György István

Programului Naţional pentru Cetăţi şi Castele al guvernului de la Budapesta își propune renovarea a 34 de clădiri aflate între oraşul Sopron şi localitatea Komlódtótfalu, în apropierea graniţei dintre Ungaria şi România. Proiectul înseamnă nu doar protejarea patrimoniului naţional, ci și transformarea celor 34 de conace, castele și cetăți în atracții turistice pentru regiunea respectivă.

István György spune că, pe lângă renovarea edificiilor, programul va mai însemna şi organizarea de evenimente, expoziţii, respectiv alte atracţii, care vor aduce turiştii în zonă. Oficialul maghiar susține că programul nu se va încheia odată cu renovarea celor 34 de castele şi cetăţi, ci va continua, într-o nouă fază, cu reconstruirea altor monumente istorice ale Ungariei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania