fbpx
-6.3 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEFOTO | Situație critică pentru elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara

FOTO | Situație critică pentru elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Situație critică pentru elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara: școlarii nu au un spațiu sigur pentru desfășurarea orelor de curs. Liceul este singurul de pe raza municipiului Timișoara care nu are aviz DSP! În instituție nu există băi, apă caldă și, mai mult, nu se pune problema de existența dezinfectanților sau a materialelor sanitare, atât de necesare în contextul pandemiei de coronavirus.

În această situație s-a ajuns din cauza lipsei de fonduri acordate de către autoritățile locale. Inițial, elevii au fost mutați din prima clădire a liceului, cea de lângă Primăria Timișoara, pe strada Dragalina. Aici, tavanul a căzut, la propriu, peste elevi. După acest incident, școlarii au fost mutați în cea de-a treia locație, cea actuală, de pe strada Lorena, însă nici aici nu au beneficiat de un spațiu sigur și bine finanțat.

Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Timiș consideră că situația tragică a elevilor este determinată de nepăsarea administrației și lipsa totală de comunicare dintre Primărie, ISJ și DSP.

La începutul acestui an școlar, Direcția de Sănătate Publică Timiș a fost în inspecție în cadrul Liceului de Arte Plastice și a amendat instituția pentru condițiile mizere. Liceul nu are resurse și posibilități să remedieze problemele, iar singurul lucru care poate salva situația este intervenția de urgență a Primăriei.

18 sesizări au fost efectuate către primărie în decursul a trei ani. Atât conducerea școlii, cât și părinți ai elevilor au realizat o cerere prin care convoacă reprezentanții instituțiilor de la nivel județean și local, din partea Primăriei și a Inspectoratului Școlar Județean, pentru ca problemele liceului să fie soluționate urgent.

În luna august, reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Timiș au participat la o întâlnire cu primarul în exercițiu al municipiului Timișoara, Nicolae Robu. Acesta a semnat o scrisoare de angajament (care poate fi accesată aici, https://alegeri-locale.consiliulelevilor.ro/?l=155243), în care și-a asumat în mod public câteva obiective care țin de domeniul educațional, printre care și renovarea spațiilor în paragină. De asemenea, primarul a asigurat că orice problemă va fi rezolvată și că există fonduri. Totuși, această afirmație se contrazice cu cea a elevlor și părinților, care declară că răspunsul primăriei a fost că nu există fonduri necesare pentru reabilitare.

Francesca Feraru, președintele Consiliului Școlar al Elevilor din Liceul de Arte Plastice Timișoara, este foarte revoltată să vadă că liceul în care studiază a fost mereu marginalizat de către conducerea actuală, în ciuda sesizărilor înaintate către ISJ și primărie. „În decursul a 3 ani, unitatea noastră de învățământ nu a avut aviz DSP și niciodată nu a putut fi găsită o soluție. De curând, domnul primar Nicolae Robu a declarat că informația nu a ajuns la el, dar totuși ne-a oferit o rută a unui minibus special pentru elevii Liceului de Arte, acum, când problema a luat avânt, acum, în campanie electorală. Domnule primar, aș dori să vă întreb: avem minibus, dar oare eu și colegii mei la ce școală o să mai mergem dacă a noastră se închide? Ne-am săturat de vorbe și discuții nepuse mai apoi în practică. Ne dorim faptele pe care le tot promiteți. Toți avem dreptul constituțional de a învăța într-un mediu propice și chiar îmi pare rău să văd cum interesele politice sunt puse mai presus”, declară ea.

„Situația în care a fost dus Liceul de Arte Plastice din Timisoara de către actuala administrație, în frunte cu primarul Nicolae Robu este absolut revoltătoare. Mă simt frustrat, umilit de oameni ce sunt puși vremelnic în funcții să ajute nu să abuzeze, neglijeze. Refuzând acum doi ani (absolut cinic) să folosească dreptul de preemțiune asupra clădirii vechi a liceului, domnul Nicolae Robu a șters pe jos, practic, cu cel mai important simbol al artei experimentale din România anilor ’70 – ’80, Grupul Sigma. Capitală Culturala în anul 2021. Timișoara NU poate avea un astfel de demers, o astfel de abordare. Timișoara trebuie să folosească Liceul de Arte Plastice ca un vector ce să dinamizeze și să coaguleze în jurul său energii creative, culoare și speranță!”, declară Horațiu Pavelescu, profesor în cadrul Liceului de Arte Plastice Timișoara

Ramona Szucsik, părinte a doi elevi de clasa a IX-a, respectiv a XI-a, de la Liceul de Arte Plastice Timișoara, spune că „nici copiii, nici părinții nu am cerut lux sau lucruri complicate. Am cerut minimum de decență, siguranță, comfort, igienă. Am fost tratați de Primărie întotdeauna cu lipsă de respect, aroganță, ignor, uși trântite în nas. Suntem profund jigniți, iar copiilor le este încălcat dreptul la educație și sănătate.”

Școala este la un pas de închidere, iar în această situație intervine întrebarea „ce se va întâmpla cu educația celor 600 de elevi”? Consiliul Județean al Elevilor Timiș solicită de urgență ca instituțiile centrale să ia acțiune în cadrul acestei situații și să nu lase peste 600 de elevi fără un loc în care să învețe. Educația ar trebui să fie pe primul loc și fondurile trebuie alocate în acest sens.

Ioana Pop

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Ligile studențești din UPT provoacă elevii de liceu la o vacanță inedită, activă, în cadrul a două tabere de vară

Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajută pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea o vacanță activă, inedită, plină de experiențe interesante.