Desfăşurarea alegerilor locale şi generale într-un singur tur a declanşat, în mai multe oraşe din Transilvania, activarea marotei naţionaliste. În localităţile cu populaţie mixtă, română şi maghiară, alegerile într-un singur tur avantajează clar UDMR.

E şi cazul municipiului Târgu-Mureş, unde la un raport de aproximativ 55% români-40% maghiari, e foarte probabil ca viitorul primar să fie un etnic ungur, dat fiind faptul că există un singur candidat maghiar, faţă de 12 candidaţi ai partidelor “româneşti”.

Ca atare, de fiecare dată în astfel de situaţii, taberele recurg la apăsarea pedalei naţionaliste.

Nu întâmplător, azi-noapte, pe strada Cutezanţei din Târgu-Mureş, o arteră destul de traficată a oraşului, a apărut, mâzgălită pe un zid situat chiar la şosea, inscripţia din imagine, flancată de ambele părţi de două drapele în culorile roşu-alb-verde, cele trei culori naţionale ale Ungariei.

“Marosvasarhely, Szekely fold kapuja” înseamnă, în traducere, Târgu-Mureş, poarta de intrare în Ţinutul Secuiesc.

Numai că greşelile din inscripţia respectivă sunt atât de flagrante, încât niciun ungur din lume nu le-ar putea comite. În primul rând, Szekelyfold, adică Ţinutul Secuiesc, se scrie legat. Nu în două cuvinte separate, cum e mâzgălitura de pe zidul cu pricina.

Iar în al doilea rând, tricolorul pictat acolo, trei benzi verticale roşu, alb şi verde, nu e al Ungariei, ci al Italiei. E drept, culorile sunt aceleaşi, dar drapelul unguresc are benzile orizontale, nu verticale.

Prin urmare, putem conchide că foarte probabil ne aflăm în faţa unei provocări, menită să inducă românilor din Târgu-Mureş angoasa că oraşul ar putea avea, pentru prima dată de la începutul anilor ’90, un primar ungur.

Deocamdată, autorul mâzgălelii în discuţie n-a fost identificat, dar Poliţia încearcă să-l (să-i) identifice folosind înregistrările camerelor de luat vederi amplasate în zonă.

Şi încă un amănunt, deloc de neglijat: imaginea de sus ne-a fost furnizată de un amic de-al nostru, de origine maghiară. Amuzat şi el de tertipurile folosite, crezute ca fiind desuete, aparţinând deceniilor trecute.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania