După cum era de aşteptat, alegerile pentru Primăria municipiului Târgu-Mureş au dat câştig de cauză unicului candidat maghiar, Zoltan Soos, în detrimentul celorlalţi 12 contracandidaţi români. Reşedinţa de judeţ are, astfel, pentru prima dată din anii ’90 încoace, un primar de naţionalitate maghiară, deşi românii sunt majoritari în oraş.

Unii au pus victoria dlui Soos pe seama faptului că votul etnic la Târgu-Mureş şi în judeţ e deja istorie. E ceva adevăr în aserţiunea asta, pentru că Zoltan Soos a fost votat şi de mulţi români, sătui de matrapazlâcurile şi de înapoierea în care cuplul Dorin Florea (fostul primar)-Claudiu Maior (aghiotantul său) a ţinut oraşul.

La fel de adevărat e, însă, că dacă alegerile s-ar fi desfăşurat în două tururi, Soos n-ar fi câştigat cu lejeritatea cu care a făcut-o. Sau n-ar fi câştigat, pur şi simplu.

“Voi reprezenta în mod egal interesele fiecărui cetățean, indiferent de etnie. Ne-am recuperat orașul. Nu noi maghiarii ci noi, toți târgumureșenii in lupta împotriva corupției și a clanurilor. Am învins. Este o victorie istorică… Am depășit prejudecățile istorice si ne-am vindecat rănile trecutului”, a declarat azi-noapte proaspăt alesul primar Zoltan Soos.

Dumnealui a candidat ca independent, dar susţinut de toate partidele maghiare şi e cunoscut ca fiind omul UDMR.

UDMR n-a avut nicio emoţie la alegerile pentru Consiliul Judeţean Mureş. Candidatul său, Peter Ferenc, a fost reales pentru un nou mandat de patru ani în fruntea judeţului, în ciuda unui bilanţ “subţire” de tot al mandatului 2016-2020.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania