Caiete de schițe, mixed media, personaje fantastice, pânze, multe culori și, în prim-plan, recontextualizarea ideii de mască, sunt elementele care pot fi găsite la Galeria de Artă Helios din Timișoara. Expoziția „Desene din izolare” urmărește drumul parcurs de artiști în perioada carantinei, când toți au fost puși la încercare, fiind nevoiți să se reinventeze.

Lucrările propun punerea în discuție a unei serii de probleme adiacente cercetării artistice, evidențiind relația dintre spațiul intim al izolării, spațiul public și fenomenele sociale care sunt determinate într-o anumită măsură de configurația acestora.

Ioana Terheș, una dintre curatoarele expoziției a povestit despre două lucrări din cadrul expoziției. „Caiet de schițe”, a lui Nicolae Velciov, este prezentată pe două mese în centrul galeriei. „Pe una sunt schițele unui singur proiect, materializat deja. A avut o intervenție în spațiu, cineva i-a oferit o porțiune de teren înclinat, pe care el a gândit corpurile astea care sunt inspirate din bobițele de la spicul de grâu. Ele sunt de la 4,5 metri, cu tot cu diametru, până la 0,53 cm. Dar tu, dintr-un anumit punct al acelui teren, le vei vedea pe toate de aceeași dimensiune. În momentul în care vii mai aproape sau schimbi unghiul, vei constata că au de fapt mărimi diferite. Terenul are vreo 40 de metri. Pe masa alăturată sunt alte corpuri care crează iluzii optice, doar schițe.

Teo Papadopol, alt artist invitat să expună, a creat tot felul de personaje din diverse materiale. „Capetele fac parte din seria Maskless, pornită în carantină. Sunt făcute din rășină, ceară de la lumânările de la biserică sau cele folosite acasă, ghips, smoală și un chit turnat foarte subțire. A făcut și un personaj care se numește to the bar, un individ care vrea să iasă în oraș, să bea o bere, dar nu poate pentru că nu are gură. Dacă nu are gură, și nările sunt astupate, nu poate să poarte mască, pentru că nu are nevoie de o mască. E un avantaj și dezavantaj în același timp”, spune Ioana Terheș.  

Capetele din seria Maskless, realizate de Teo Papadopol

Alături de cei doi artiști, au expus Cătălina Nistor, Olivia Mihălțianu, Andrei Părăușanu, Lea Rasovszky, Silvia Râncu-Trion, Cristian Sida, Camil Mihăescu, Smaranda Moldovan, Andrei Arion, Dacian Andoni, Mimi Ciora, Dana Constantin, Adriana Lucaciu și Oana Mazarache.

Expoziția este curatoriată de Ioana Terheș și Georgia Țidorescu, sub coordonarea Danei Constantin. Poate fi vizitată până în 10 octombrie, la Galeria Helios din Piața Victoriei din Timișoara.

Ioana Terheș și Georgia Țidorescu la vernisajul expoziției Desene din izolare
Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania