Curtea Constituțională a decis miercuri că Legea USR privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), ”DNA-ul pădurilor”, este neconstituțională.

Sesizarea la Curtea Constituțională a Legii pentru organizarea și funcționarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu a fost făcută de Guvernul Orban.

Plenul Senatului a adoptat, pe 16 iunie, în calitate de Cameră legislativă decizională, proiectul de înfiinţare a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), proiect iniţiat de parlamentari USR, PNL, PMP, ALDE şi independenţi.

“Amploarea fenomenului infracţional de mediu şi specificitatea lui impune soluţia unei specializări a persoanelor cu atribuţii de cercetare penală în domeniu şi alocarea de resurse pentru constituirea unei instituţii cu atribuţii clare şi specifice pentru combaterea criminalităţii de mediu. (…) Propunem înfiinţarea unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA şi DIICOT, care să preia competenţa de soluţionare a tuturor infracţiunilor de mediu prevăzute în Codul penal şi în legislaţia specială din domeniu”, se menționează în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit inițiatorilor proiectului Legii de înființare a DIIM, în cinci ani, pe rolul instanţelor au ajuns doar 3.014 dosare care priveau infracţiuni la regimul silvic şi a fost condamnată o singură persoană juridică, în 2019, “ceea ce indică faptul că probabil au fost cercetate doar dosare care vizau furturile mici de lemne, asta în condiţiile în care statisticile indică 20 de milioane de metri cubi de lemn dispărut fără acte din păduri şi valori ale prejudiciului de sute de milioane de euro anual”.

Actul normativ prevede că DIIM va funcţiona cu un număr maxim de 295 de procurori și minim de 10 și cu 290 de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, plus specialişti și personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ. De asemenea, se prevede constituirea anuală a unui depozit în valoare de cel puţin un milion de lei pentru acţiuni privind organizarea şi constatarea infracţiunilor.

Executivul a atacat în 15 iulie Legea de înființare a DIIM la Curtea Constituțională, invocând că actul normativ nu precizează sursele de finanțare, are deficiențe în privința calității, clarității și previzibilității legii, la capitolui infracțiuni, și probleme în privința prevederilor referitoare la angajările pentru instituție.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania