fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIELegea USR privind înființarea DNA-ul pădurilor, neconstituțională. Decizie a Curții Constituționale

Legea USR privind înființarea DNA-ul pădurilor, neconstituțională. Decizie a Curții Constituționale

Publicat în

spot_img
spot_img

Curtea Constituțională a decis miercuri că Legea USR privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), ”DNA-ul pădurilor”, este neconstituțională.

Sesizarea la Curtea Constituțională a Legii pentru organizarea și funcționarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu a fost făcută de Guvernul Orban.

Plenul Senatului a adoptat, pe 16 iunie, în calitate de Cameră legislativă decizională, proiectul de înfiinţare a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), proiect iniţiat de parlamentari USR, PNL, PMP, ALDE şi independenţi.

„Amploarea fenomenului infracţional de mediu şi specificitatea lui impune soluţia unei specializări a persoanelor cu atribuţii de cercetare penală în domeniu şi alocarea de resurse pentru constituirea unei instituţii cu atribuţii clare şi specifice pentru combaterea criminalităţii de mediu. (…) Propunem înfiinţarea unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA şi DIICOT, care să preia competenţa de soluţionare a tuturor infracţiunilor de mediu prevăzute în Codul penal şi în legislaţia specială din domeniu”, se menționează în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit inițiatorilor proiectului Legii de înființare a DIIM, în cinci ani, pe rolul instanţelor au ajuns doar 3.014 dosare care priveau infracţiuni la regimul silvic şi a fost condamnată o singură persoană juridică, în 2019, „ceea ce indică faptul că probabil au fost cercetate doar dosare care vizau furturile mici de lemne, asta în condiţiile în care statisticile indică 20 de milioane de metri cubi de lemn dispărut fără acte din păduri şi valori ale prejudiciului de sute de milioane de euro anual”.

Actul normativ prevede că DIIM va funcţiona cu un număr maxim de 295 de procurori și minim de 10 și cu 290 de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, plus specialişti și personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ. De asemenea, se prevede constituirea anuală a unui depozit în valoare de cel puţin un milion de lei pentru acţiuni privind organizarea şi constatarea infracţiunilor.

Executivul a atacat în 15 iulie Legea de înființare a DIIM la Curtea Constituțională, invocând că actul normativ nu precizează sursele de finanțare, are deficiențe în privința calității, clarității și previzibilității legii, la capitolui infracțiuni, și probleme în privința prevederilor referitoare la angajările pentru instituție.

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

Primăria Miercurea-Ciuc și-a digitalizat arhiva de documente; aproape un milion de pagini pot fi consultate electronic

Hotărârile Consiliului Local, dispoziții ale primarului, autorizații de construire, certificate de urbanism, documente de finanțe publice și contabile, documente de proiectele derulate  și de investițiile realizate din 2013 până în 2022 sunt doare câteva dintre tipurile de documente digitalizate