Locatarii caselor din Sfântu Gheorghe vor primi luna aceasta, gratuit, câte un sac cu pământ de flori obţinut din deşeurile biodegradabile colectate de societatea de salubritate de la cetăţenii din municipiu. Conducerea societăţii a menţionat că prin acest gest doreşte să mulţumească cetăţenilor pentru responsabilitate şi implicarea în colectarea selectivă a deşeurilor.

“Tega colectează de mult timp separat deşeurile biodegradabile de la casele particulare din Sfântu Gheorghe, iar acestea sunt transformate în pământ pentru flori la Staţia de deşeuri din Leţ, gestionată de ECO Bihor (…) Este clar pentru noi că sistemul funcţionează bine, la fel cum este clar că nu ar funcţiona fără oamenii din Sfântu Gheorghe, care sunt atenţi la acest lucru zilnic. Dorim să le mulţumim pentru această atenţie, prin urmare, cu partenerii noştri de la ADI SIMD, oferim cadou fiecărei case particulare din Sfântu Gheorghe o pungă de pământ, care a fost realizată din materialele care se descompun aici”, a declarat directorul societăţii de salubritate, Máthé László, citat de Agerpres.

Pământul pentru flori va fi distribuit începând cu data de 5 octombrie, între orele 16,00-20,00.

Conducerea societăţii de salubritate a menţionat totodată că Legea nr. 181 din 19 august privind gestionarea deşeurilor nepericuloase şi degradabile obligă populaţia, începând din acest an, să colecteze separat deşeurile biodegradabile, iar în acest scop, Tega a plasat pubele cu etichetă roşie la punctele de colectare din cartiere, oferind gratuit găleţi de colectare locuitorilor de la blocuri.

Directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (ADI SMID) din judeţul Covasna, Ambrus József, a declarat pentru sursa citată că în ciuda impresiei generale, deşeurile biodegradabile sunt mai numeroase decât cele din plastic.

“Foarte mulţi cred că problema cea mai mare a deşeurilor din România sunt deşeurile de plastic. E un pic fals, toţi cei care deja am pornit aceste sisteme şi sunt funcţionale ştim foarte bine că cea mai mare parte din deşeurile municipale sunt deşeurile biodegradabile. Peste 50% din ceea ce se depune astăzi în groapă este deşeu biodegradabil, nu PET-uri’, a declarat Ambrus Jozsef.

Societatea de salubritate Tega, aflată în subordinea Primăriei Sfântu Gheorghe, a distribuit cetăţenilor şi pungi speciale pentru colectarea separată a sticlelor, oferind câte o bere în schimbul a 5 kg de sticlă donate.

“A existat un mare entuziasm şi pentru acţiunea de colectare de sticlă organizată pentru a doua oară în acest an (…), dar rezultatele din acest an au fost şi ele afectate de pandemie: prima operaţiune de colectare a sticlei a avut loc la sfârşitul lunii iunie, în locul lunilor de primăvară, când au fost colectate 48,6 tone de sticlă. Rezultatul celei de-a doua acţiuni, care a fost programată pentru sfârşitul lunii septembrie, este bun, dar mai modest decât în iunie: oamenii din Sfântu Gheorghe au “scăpat” de această dată de 37,3 tone de sticle (faţă de 39,9 tone în octombrie anul trecut). Împărţit pe locaţii, aceasta înseamnă că la punctul de colectare instalat în faţa Sălii Sporturilor “Szabó Kati” s-au strâns 6.662 kg, în faţa fostei fabrici de pâine de pe strada Kós Károly – 7.815 kg, în Piaţa Calvin – 6.762 kg, în apropiere de Gară – 7.565 kg, în vecinătatea Penny Market (Jandarmerie) – 3.813 kg, iar la Punctul de colectare din strada Energiei nr. 2 – 4.686 kg. Campania se va desfăşura de două ori şi anul viitor în Sfântu Gheorghe, precum şi în alte localităţi ale judeţului”, menţionează conducerea societăţii de salubritate într-un comunicat de presă.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania