fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăINTERVIUEXCLUSIV | Interviu cu profesorul din Oradea care îndemna elevii să nu...

EXCLUSIV | Interviu cu profesorul din Oradea care îndemna elevii să nu respecte regulile de protecție

Publicat în

spot_img
spot_img

Nelu Sandu Pop, profesorul de sport din Oradea care i-a încurajat pe elevi să nu respecte măsurile de siguranță în școli împotriva noului coronavirus, a fost amendat, a fost amenințat, iar premierul Orban și apoi chiar președintele Iohannis au spus că el nu are ce să mai caute în sistemul de învățământ din România. Toată presă din țară a relatat evenimentul, dar nimeni nu l-a întrebat și pe el, de fapt, ce anume a vrut să facă filmându-se într-o sală de clasă. L-am întrebat noi! A avut amabilitatea să ne răspundă, deși avocatul domniei sale l-a îndemnat să nu stea de vorbă cu presa. Iată mai jos dialogul purtat cu reporterul nostru.

Reporter: – Domnule profesor, vă știe o țară întreagă! Ce v-a determinat să apelați la această formă de protest?

Nelu Sandu Pop: – În prima oră din noul an școlar, când m-am întâlnit cu elevii, i-am văzut atât de mici, pitiți în băncile lor, speriați, nedumeriți, consternați, neavând libertatea de mișcare fizică. Părea ceva ireal. Atunci mi-am dat seama că măsurile luate de minister nu sunt potrivite, eu fiind obișnuit cu clasele în care elevii sunt deschiși, dezinvolți. Știți prea bine la ce mă refer. Vrei cumva să revezi acei elevi puși pe șotii, care se hârjonesc unul cu celalalt și nici într-un caz niște copii atât de timorați.

Reporter: – Sunteți singurul cadru didactic din județul Bihor care gândește așa? Aveți cunoștință dacă mai sunt și alți profesori nemulțumiți?

Nelu Sandu Pop: – Bineînțeles că nu sunt singurul profesor nemulțumit de aceste măsuri! Din păcate, deocamdată, am fost singurul care a prezentat realitatea de fapt.

Reporter: – Înaintea inițiativei de protest ați discutat cumva și cu părinții acelor elevi referitor la măsurile de combatere a noii pandemii în instituțiile educaționale?

Nelu Sandu Pop: – Nu am avut când să iau contact cu părinții, iar cu adolescenții m-am văzut doar o oră, cu o zi înainte. Cu părinți din alte școli am avut ocazia să discutăm despre această problemă în ultimele săptămâni, dar nimeni nu știa cu exactitate ce măsuri vor fi implementate de Ministerul Educației, deci nu prea aveam ce dezbate..

Reporter: – Dacă ați putea decide dumneavoastră, ce măsuri de protecție ați propune să fie aplicate în școli pentru combaterea acestui virus?

Nelu Sandu Pop: – Nu m-aș hazarda să decid doar eu, de capul meu. Probabil că aș face un brainstorming. Măsurile de igienă sunt foarte bune, dar depinde și de context. Cred că aș merge mult pe libertatea fiecăruia de a alege ce și cum este mai bine pentru el. Cine dorește să poarte mască, să poarte mască! Cine nu….nu.

Reporter: – V-ați gândit că forma aceasta de protest o să ajungă așa departe?

Nelu Sandu Pop: – Nu, nu m-am gândit nicio clipă că va stârni atâtea discuții, vizualizari pe internet. Nu am anticipat că se va rostogoli, reinterpreta și va fi atât de prost înțeles gestul meu.

Reporter: – Ați fost etichetat în fel și chip. Cum comentați asta?

Nelu Sandu Pop: – Sunt niște exagerări pe care eu nu le înțeleg. Nimeni un vine însă la mine să mă întrebe direct, să mă lase să explic ceea ce am intenționat. Toți iau frânturi și rostogolesc în mediul public ceva ce nu este corect

Reporter: – Dacă ați putea da timpul înapoi, ce ați schimba la acest inedit protest?

Nelu Sandu Pop: – Având în vedere ”nebunia” care s-a creat, probabil aș face un filmuleț într-un parc, imitand o sala de clasă, cu bănci și catedră și, categoric, aș lua acordul scris al părinților și nu doar verbal de la elevi.

Reporter: – Simțiți vreo presiune din partea elevilor, a colegilor, a cunoscuților, după tot ceea ce s-a întâmplat?

Nelu Sandu Pop: – Nu. Dimpotriva, am primit doar feedback-uri pozitive.

Reporter: – Deontologia profesională ne obligă să urmărim mai multe surse, să putem face o comparație și să prezentăm o opinie imparțială. În acest sens, am observat că în multe dintre materialele de presă ați fost etichetat în toate felurile, în multe articole publicate în mass-media se sugerează retragerea dreptului dumneavoastră de a profesa, în unele dintre ele chiar se instigă opinia publică împotriva dumneavoastră. Aceste articole, păreri și reportaje ale presei vor rămâne pentru o perioadă deosebit de lungă pe motoarele și serverele de căutare virtuale! Cum plănuiți să vă salvați imaginea? Veți da statul în judecată?

Nelu Sandu Pop: – În interiorul meu mă simt curat. Eu nu am citit decât foarte puține comentarii care s-au făcut la acea postare a mea și nu am dorit să intervin în niciun fel. Cred că fiecare e liber să-și exprime și susțină părerea. Asta presupune să trăiești într-o democrație, nu-i așa? Dar, ca să răspund direct la ce m-ați întrebat, vă spun că nu m-am gândit să dau statul în judecată.

Reporter: – Vi s-a cerut retragerea din învățământ. Ce veți face?

Nelu Sandu Pop: – Nu m-am gândit nicio clipă să renunț la învățământ. Eu am renunțat cândva la o carieră militară pentru a fi profesor. Puțini știu că eu am fost ofițer responsabil cu pregatirea fizică a pompierilor, dar mi-am dat demisia pentru a veni și a lucra într-o școală. Iubesc să fiu dascăl, iubesc elevii și școala. Nu voi pleca!

Reporter: – Vă mulțumim pentru interviu și vă dorim succes!

_____

Context:

Profesorul Nelu Sandu Pop a ales să protesteze referitor la măsurile de distanțare din școli, filmând un clip pe care l-a postat pe pagina lui de Facebook. În urma reacțiilor din toată țara, i s-a făcut plângere penală, a fost sancționat de polițiști cu o amendă de 2500 de lei, iar premierul Ludovic Orban a spus că el trebuie neapărat sancționat. Într-o reacție la acest caz, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu se poate tolera aşa ceva, îndemnându-i pe superiorii profesorului din Oradea să ia măsuri.

Foto: Facebook Nelu Sandu Pop

Adrian Scriminț

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

INTERVIU | Laurențiu Stan, consultant financiar în “exit planning”, co-fondator SBC România: ”Planificarea exitului nu este un proces care ar trebui amânat până în...

Laurențiu Stan a devenit, la începutul acestui an, primul român certificat ca exit planner de Exit Planning Institute (EPI). Programul de acreditare Certified Exit Planning Advisor® (CEPA®), creat în 2007, reprezintă singurul program de acest fel, în acest moment, pentru cei care doresc să se specializeze în domeniu.