Prefectul Mihai Cătălin Văsii, și o echipă a Direcției de Sănătate Publică Brașov, condusă de directorul executiv al instituției, dr. Andrea Neculau, au avut astăzi o întâlnire cu conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, prima dintr-o serie de întâlniri cu reprezentanții tuturor spitalelor de stat din județ. 

Potrivit Prefecturii Brașov, temele abordate au vizat situația epidemiologică din Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU), măsurile de gestionare a acesteia și de prevenire a infectării cu noul coronavirus, problemele întâmpinate în privința transferurilor de bolnavi către alte unități spitalicești, gradul de asigurare a serviciilor medicale esențiale non-Covid și situația lucrărilor de modernizare a spitalului.

Principalele probleme expuse de reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență au fost legate de deficitul de personal ATI și de refuzul altor spitale de a primi, prin transfer, pacienți cu patologie Covid asociată, în timp ce există spitale, atât din județul Brașov, cât și din cele învecinate (Făgăraș, județele Covasna, Harghita), care direcționează pacienți la SCJU, chiar cu afecțiuni care pot fi tratate local și astfel încarcă mult unitatea brașoveană.

“În Spitalul Judeţean sunt câteva focare, în secţiile de chirurgie, hematologie, interne şi de neurologie. Aceste focare sunt gestionate corespunzător în prezent, însă i-am rugat să elaboreze un plan de măsuri astfel încât, pe viitor, să gestionăm problema preventiv”, a declarat directorul DSP Braşov, care a precizat că în cadrul întâlnirii a insistat pe “identificarea de resursă umană complementară” pentru SCJU Braşov.

Potrivit managerului SCJU, dr. Călin Cobelschi, spitalul a intrat în perioada pandemiei cu un deficit de personal de aproximativ 30%, iar rata de succes în privința angajărilor nu acoperă necesarul.

În prezent, situația personalului ATI din  SCJU este următoarea: medici: personal necesar 35, existent 16; asistenți: personal necesar 101, existent 68; infirmiere: personal necesar 51, existent 17; brancardieri: personal necesar 9, existent 4.

Potrivit centralizării efectuate de DSP Brașov, în județ există 16 focare și microfocare COVID-19 de colectivitate.

FOCARE:

* Secția Neurologie (pavilionul Astra) a Spitalului Clinic Județean de Urgență

* Centru de plasament, municipiul Făgăraș

* Secția Interne I (pavilion Mârzescu) a Spitalului Clinic Județean de Urgență

* Centru rezidențial pentru persoane vârstnice, municipiul Făgăraș

* Lotul național de judo (tineret și seniori)

* Secția cronici Zărnești a Spitalului de Pshiatrie și Neurologie

MICROFOCARE:

* Firmă privată, municipiul Brașov

* Firmă privată, localitatea Hoghiz

* Firmă privată, orașul Victoria

* Casă de tip familial, orașul Ghimbav

* Firmă privată, municipiul Brașov

* Secția Chirurgie I (pavilionul central) a Spitalului Clinic Județean de Urgență

* Secția Cardiologie II (pavilionul Astra) a Spitalului Clinic Județean de Urgență 

* Centru de plasament, orașul Ghimbav

* Casă de tip familial, municipiul Săcele

* Secția Hematologie (pavilion Mârzescu) a Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania