fbpx
19.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘCastelul Máriaffy din Sângeorgiu de Mureş, reabilitat cu fonduri europene

Castelul Máriaffy din Sângeorgiu de Mureş, reabilitat cu fonduri europene

Publicat în

spot_img
spot_img

Castelul Máriaffy din Sângeorgiu de Mureş, ridicat în forma actuală începând cu anul 1870, a fost salvat din ruină de către primăria localităţii, care a reuşit să acceseze o finanţare europeană pentru redarea circuitului turistic a acestei clădiri emblematice.

Primarul comunei, Sófalvi Szabolcs, spune că valoarea proiectului depășește 1,1 milioane de euro, din care 80% sunt fonduri europene, restul de 20 de procente fiind cofinanțare din partea administraţiei publice locale. Proiectul prevede reabilitarea castelului, administrația accesând un alt proiect european, mai mic ca valoare, pentru dotarea cu mobilier și obiecte specifice perioadei.

„Castelul se autodemola dacă nu îl preluam noi. În 2010, am avut un mare vis: să salvăm acest monument de la dispariţie. Era retrocedat foştilor proprietari, care erau în Canada. Era lăsat de izbelişte şi, fiind o clădire veche, construită în a doua parte a anilor 1800, după ce a plecat familia Máriaffy de acolo, clădirea s-a degradat, iar din anii ’90 până în 2010 acoperişul s-a distrus. Primăria comunei Sângeorgiu de Mureş a reuşit să cumpere castelul în anul 2010, de la urmaşii contelui Máriaffy. Am avut un noroc extraordinar de mare pentru că în anul 2010, din bugetul propriu am reabilitat acoperişul, principala urgenţă, deoarece clădirea era în pericol iminent de prăbuşire. Era înainte de o iarnă puternică, iar specialiştii au spus că dacă nu făceam atunci lucrarea de intervenţie, toată clădirea se demola”, a declarat primarul Sófalvi Szabolcs, citat de Agerpres.

Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul anului 2020, însă primarul speră că până în această toamnă lucrările de reabilitare vor fi gata, după care va urma implementarea unui alt proiect european, de mobilare a clădirii. Conform primarului, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, castelul va fi introdus în circuitul turistic şi cultural.

Înainte de începerea lucrărilor de renovare, castelul era într-o situație critică, fără acoperiș și cu zidurile care stăteau gata să cadă. După renovare, la parter vor funcţiona Muzeul Etnografic Român, Muzeul Maghiar şi Muzeul Romilor, unde vor fi expuse costume populare şi obiecte tradiţionale specifice fiecăreia dintre etniile care convieţuiesc pe raza comunei. La parter va fi amenajată o bibliotecă, inclusiv o bibliotecă digitală, dar vor fi şi cărţi vechi pe localnicii din comună încă le mai dețin. La etajul clădirii va funcționa un Muzeu al Satului în care vor fi expuse descoperirile arheologice din jurul castelului şi din toată comuna. de asemenea, clădirea renovată va găzdui și o Sală a Căsătoriilor, dar şi o sală de aşteptare în stil baroc. De altfel, această ultimă sală este și singura care va fi amenajata exact cum a fost ea la început , fiind unica pentru care s-au găsit documente care să le arate restauratorilor cum să procedeze.


La mijlocul secolului al XIX-lea castelul Máriaffy era fortificat, iar în anii 1870, la ordinul lui Albert Máriaffy, castelul a fost reconstruit, lucrările fiind coordonate de maistrul zidar Pál Soós din Târgu Mureş. După naţionalizarea din 1948, castelul a fost trecut în folosinţa Gospodăriei Agricole de Stat, iar din 1989 clădirea a rămas pustie, deteriorându-se rapid. Castelul Máriaffy era renumit pentru luxul pe care îl adăpostea, iar însemnările vremii spun că salonul şi galeria de portrete conţineau operele mai multor maeştri renumiţi în epocă.

În jurul castelului a fost cândva un parc de 68 de hectare, care conţinea specii de arbori rari şi un mic iaz, în prezent doar o mică partea a parcului păstrându-se, iar iazul a devenit o mlaştină.

Foto: Wikipedia

Articole recente

Pilotul unui planor a murit, după ce aeronava s-a prăbușit

Tragedie în apropierea Aerodromului Ineu, din județul Bihor.

Un cățel care a căzut 200 de metri într-o prăpastie din Bucegi, recuperat de către salvamontişti

La finalul unei acţiuni care a durat aproape trei ore, salvamontiştii au scos câinele şi l-au predat stăpânilor.

Leorinţ a găzduit a şaptea ediţie a concursului naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi

Aacesta este singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi.

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.

Mai multe articole de același fel

Tánczos Barna: Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa Regele Charles al III-lea ar sprijini Via Transilvanica 

Acesta a precizat că a avut ocazia, ca ambasador al Viei Transilvanica, să aducă în atenţia Maiestăţii Sale cel mai mare proiect naţional ce are ca scop promovarea diversităţii culturale, etnice, istorice şi naturale a Transilvaniei, Bucovinei, Olteniei şi Banatului montan.