Adrian Papahagi (SURSA FOTO: Grupul pentru Management și Mediere Culturală)

Universitatea Babeș-Bolyai va găzdui, în perioada 15-17 octombrie, conferințele Dilema Veche, organizate de revista Dilema veche și Grupul pentru Management și Mediere Culturală, cu susținerea Consiliului Local și a Primăriei Cluj-Napoca.

Tema ediției clujene a Conferințelor Dilema veche este „Buna tradiție și prostul obicei. Despre ce vorbim atunci când nu ne mai înțelegem”.

Invitații confirmați ai Conferințelor Dilema veche de la Cluj-Napoca sunt, în ordine alfabetică: Alexander Baumgarten, Ruxandra Cesereanu, Marius Chivu, Andrei Cornea, Daniel David, Dana Jalobeanu, Adrian Papahagi, Horia-Roman Patapievici și Sever Voinescu.

Accesul publicului se face în limita locurilor disponibile, prin rezervare prealabilă și cu respectarea regulilor de distanțare. Pentru rezervare, completați formularul online de AICI.

Programul evenimentului

JOI, 15 octombrie, Auditorium Maximum

ora 18.00: Shakespeare, contemporanul cui?

Adrian Papahagi în dialog cu Sever Voinescu

Ajutați de regizori și critici, îl percepem adesea pe Shakespeare ca pe contemporanul nostru, coleg în teatrul cruzimii cu Antonin Artaud sau în cel al absurdului cu Beckett și Ionesco. Brecht l-a înrolat chiar în revoluția proletară. Dar Shakespeare este mai aproape cronologic de evul zis mediu, de Plantageneții din cronici și de nebunii de carnaval, de Petrarca, Boccaccio și de Chaucer – ale căror texte le folosește. Modernitatea lui Shakespeare se naște din tradiția medievală – ca a noastră, de altfel, deși nu ne place s-o recunoaștem. La capătul discuției, s-ar putea să descoperim împreună că modernitatea fără tradiție e o poveste plină de zgomot și furie, care nu înseamnă riguros nimic; așa cum nici tradiția fără viitor nu e tradiție, ci doar trecut.

ora 19.30: De la mineriade la #rezist. Cultura protestului la români

Ruxandra Cesereanu în dialog cu Marius Chivu

O microistorie a rezistenței din România. De la rezistența din munți la rezistența prin cultură. De la 1977 la 1987 și 1989. De la Piața Universității 1990 la mișcările stradale generate de tragedia Colectiv și la protestele Rezist.

VINERI, 16 octombrie, Aula Magna a UBB

ora 18.00: Despre excelență în științele umaniste

Dana Jalobeanu și Alexander Baumgarten

într-un dialog moderat de Sever Voinescu

Discuțiile (îngrijorate) despre excelență, modele și standarde apar de obicei atunci când un domeniu se simte amenințat. De dușmanul din afară (politici statale sau universitare, schimbări de regim, cuceriri străine) sau de dușmanul dinăuntru (fragmentarea disciplinară, ingerința ideologicului, impostura). De-a lungul istoriei „științelor umaniste” au fost multe astfel de momente. De obicei din ele s-au născut revoluții. Un motiv în plus să ne uităm înapoi ori de câte ori vrem să mergem cum trebuie înainte.

ora 19.30: Va mai rezista democrația în deceniul trei?

Andrei Cornea, conferință

Democrația liberală e amenințată azi nu numai de regimuri autoritare și totalitare (Rusia, China, Turcia), dar – și asta e o noutate – la ea acasă, în SUA, cu Trump. E amenințată de erodarea „alegătorului rațional”, de populism, de consecințele pandemiei, de proliferarea adversității față de știință și expertiză.

SÂMBĂTĂ, 17 octombrie, Auditorium Maximum

ora 18.00: Sufletul românesc: ladă de zestre sau soft updatat

Daniel David în dialog cu Sever Voinescu

Plecînd de la succesul cărții sale ”Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală”, profesorul Daniel David va răspunde întrebărilor lui Sever Voinescu în încercarea de a explora relația dintre bagajul conservator și aspirația spre progres a românilor. Cît de dispuși sîntem să ”fondăm” noi tradiții și cît de ușor la abandonăm pe cele vechi? Se tem românii de orice schimbare sau doar de anumite schimbări? Clivajele din societatea românească trebuie să ne îngrijoreze sau, dimpotrivă, mărturisesc diversitatea și asigură stabilitatea? În fine, există un profil psihologic european? Și dacă există, cum arată profilul nostru psihologic în raport cu acesta?

Într-o vreme în care prestigiul social și intelectual al psihologiei e la cote foarte înalte, vom vedea ce ne poate ea spune despre societatea noastră.

ora 19.30: Noi, modernii. Un raport complex & complicat cu tradiția

H. R. Patapievici, conferință

„Teza mea este că simpla apariție a conștiinței faptului de a fi modern pune în discuție notiunea de tradiție: pe de o parte, o reformatează (îi dă alt format); pe de altă parte, o reformulează (îi schimbă conținutul). Voi discuta două cazuri, nașterea modernismului în literatură și nașterea științei moderne a naturii, și voi examina felul în care noțiunea de tradiție s-a transformat (din cea veche) și s-a format (ca una nouă)” (H. R. Patapievici).

Mai multe informații despre eveniment puteți afla pe pagina de Facebook a Grupului pentru Management și Mediere Culturală și revistei Dilema veche.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania