Festivalul Naţional de Artă Naivă va avea loc în perioada 14-17 octombrie, la Oradea, fiind așteptați să participe aproximativ 20 de artiși ce vor expune peste 100 de lucrări.


Peste 100 de lucrări din toată ţara, realizate de 20 de artişti, atât contemporani cât şi aparţinând unor artişti de mult dispăruţi, majoritatea foarte căutaţi de colecţionari vor fi expuse la Oradea în cadrul Festivalului Naţional de Artă Naivă. Printre ei sunt Elisabeta Arhip și Maria Caciora-Taşnicu, considerate unele dintre cele mai mari artiste naive din ţara noastră, precum şi Viorel Cristea, considerat cel mai mare peisagist naiv din Europa. Lucrările lor, valoroase prin raritate, provin din colecţii particulare.

În cadrul festivalului, pe lângă secţiunea “debutantul anului”, reprezentată anul acesta de Maria Ghercă, şi celelalte manifestări – conferinţe, lansare de carte, workshop-uri, spectacole de teatru ţărănesc – a fost introdusă şi proiecţia de film documentar.


“Ne bucurăm să putem organiza, an de an, iată suntem în al şaptelea, acest festival dedicat unei arte de nişă, transformând astfel capitala Bihorului, pentru câteva zile, în capitala artei naive contemporane româneşti. Scena artistică naivă prinde contur, încet, dar sigur, pe fondul unui interes tot mai mare din partea consumatorilor mai vechi sau mai noi. Şi, dacă ţinem cont că la ediţia de anul trecut aproape 75% din expoziţie a fost vândută, chiar se pare că arta naivă câştigă teren”, a declarat organizatorul evenimentului, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe, citat de Agerpres.

Vernisajul festivalului la avea loc joi, 15 octombrie, ora 17,30, la Muzeul Ţării Crişurilor. Vizitatorii vor putea admira aproape toate tehnicile artistice: pictură în ulei şi acrilic, grafică (gravură), sculptură, ceramică şi, în premieră la această ediţie, tapiserie (atât manuală cât şi ţesută în tehnicile haute lisse şi bas lisse).

Potrivit organizatorului, prin evenimentele dedicate s-a reuşit formarea unui nucleu de oameni care vor să afle mai multe despre acest gen de artă şi din care vor apărea viitorii colecţionari de artă naivă.

Asociaţia Artiştilor Naivi din România a fost înfiinţată la Oradea în anul 2014 şi reuneşte aproape toţi creatorii de artă naivă din ţară, deocamdată 30 de artişti.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania