Gabriel Cătălin Şopandă, numit de către președintele Iohannis în noiembrie 2016 ambasador al României la Ankara, ar putea deveni noul ambasador al țării noastre în Ungaria. Comisiile parlamentare de specialitate îl vor audia mâine, alături de alte șapte persoane propuse pentru diferite funcții consulare.

Diplomat de carieră, Gabriel Cătălin Şopandă a ocupat, pe rând, funcţiile de adjunct al Şefului de misiune la Ambasada României din Israel – în perioada 2014-2016, prim-colaborator şi şef al secţiei politice, în cadrul Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, din 2009 până în 2014, respectiv director de cabinet al ministrului afacerilor externe al României, între anii 2007-2009. Din 2002 până în 2007 domnul Şopandă a lucrat în cadrul secţiei politice al Ambasadei României în Regatul Belgiei.

Şi-a început cariera diplomatică în 2000, în cadrul Direcţiei Afaceri Consulare şi al Direcţiei Generale pentru Afaceri Europene. De-a lungul carierei sale diplomatice, temele de interes vizate de domnul Şopandă au avut în vedere regiunea Orientului Mijlociu şi Africii de Nord, politica de dezarmare şi neproliferare, relaţia trans-atlantică şi afacerile europene.

Gabriel Cătălin Şopandă deţine titlul de doctor în economie, acordat de Academia Română, a finalizat un program de master în afaceri internaţionale (Global Master of Arts), în cadrul Şcolii Fletcher pentru Drept şi Diplomaţie, Universitatea Tufts, şi un program de licenţă în drept şi relaţii internaţionale, la Universitatea Bucureşti. De asemenea, a parcurs programe şi cursuri de formare în cadrul unor instituţii educaţionale din Europa şi Statele Unite ale Americii, publicând o serie de articole cu privire la subiecte de politică externă, drept internaţional şi aspecte financiare internaţionale.

Vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză, deţinând cunoştinţe de bază în germană şi spaniolă. Este căsătorit şi are un copil.

Comisiile parlamentare pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării ai Camerei Deputaţilor şi Senatului vor audia miercuri, de la ora 11.00, opt ambasadori propuşi în diferite state, printre care şi Turcia, Ungaria, Serbia, Libia şi Australia.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania