Iulius Firczak, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România, a declarat într-o emisiune la Știrile Transilvaniei TV că nu crede într-o amânare a datei alegerilor parlamentare, Uniunea Culturală a Rutenilor din România nefiind susținătoarea acestei idei.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

”Șansele sunt foarte mici pentru ca alegerile parlamentare să nu se țină în 6 decembrie. Așa după cum se știe, este deja un calendar stabilit, este constituit Biroul Electoral Central și deja se depun candidaturile. Până în 7 octombrie minoritățile naționale și Diaspora trebuie să depună listele de candidați, iar până în 22 octombrie și partidele trebuie să finalizeze această procedură. Practic, alegerile parlamentare sunt deja în organizare și este foarte greu ca acest proces să mai poată fi oprit. În afară de declararea stării de urgență în țară, nu cred că mai poate să existe altă modalitate prin care să fie schimbată data alegerilor din 6 decembrie”,

Iulius Firczak susține că o procedură legislativă în Parlament, pentru amânarea alegerilor, este complicată.

”Legea care a fost atacată la Curtea Constituțională și care a primit răspunsul că Parlamentul poate să decidă data alegerilor parlamentare, adică parlamentarii să decidă dacă își prelungesc mandatele, este cel puțin ciudată. Este decizia Curții și o respectăm, dar legea trebuie să ajungă la promulgare și, după acest pas, se poate veni cu o altă lege prin care să se modifice data de 6 decembrie. Ei bine, tot acest proces legislativ este foarte greu să se finallizeze în timp util și alegerile să fie mutate din 6 decembrie către o altă dată, în primăvară, cum ar dori unii actori politici. Nu poți spune niciodată, niciodată, dar șansele sunt foarte mici pentru ca alegerile parlamentare să nu se țină în 6 decembrie.” a mai spus președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

Uniunea Culturală a Rutenilor din România – rezultate bune la alegerile locale din acest an

În cadrul aceleiași emisiuni, Iulius Firczak a declarat că la alegerile locale din acest an s-a reușit alagerea a doi consilieri locali în județul Maramureș și a alor doi în celelalte filiale, rezultat mulțumitor comparativ cu rezultatele obținute în trecut când Uniunea nu a reușit să obțină mandate de consilieri în toate localitățile unde sunt comunități ale rutenilor. Așadar, pentru mandatul viitor, fiecare filială a UCR are reprezentanți în consiliile locale.

Iulius Firczak a declarat că la alegerile locale din acest an s-a reușit alagerea a doi consilieri locali în județul Maramureș și a altor trei în celelalte filiale, rezultat mulțumitor comparativ cu rezultatele obținute în trecut, când Uniunea nu a reușit să obțină mandate de consilieri în toate localitățile unde sunt comunități ale rutenilor. Așadar, pentru mandatul viitor, fiecare filială a UCR are reprezentanți în consiliile locale.

”Liderul filiale a fost primul pe lista de consilieri. În județul Hunedoara doamna Maria Bocicor a câștigat un post de consilier local la Zam, iar în județul Arad doamna Viorica Bociciu a câștigat un loc de consilier la Peregu Mare. În județul Maramureș avem doi consilieri, respectiv Ivan Petrețchi și Vasile Onușec. De asemenea în Bucovina – leagăn al rutenilor – în comuna Dărmănești din județul Suceava, am reușit să câștigăm un post de consilier local în persoana Cristinei Botnariuc.”

Liderul Uniunii Culturale a Rutenilor din România a spus că, la aceste alegeri, nu au fost candidați ai UCR pentru niciunul dintre consiliile județene și nici pentru funcția de președinte al acestei instituții în vreun județ.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania