17.6 C
Cluj-Napoca

Un ardelean, desemnat preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei

Publicat:

Judecătorul András Zsolt Varga, născut și educat la Târgu-Mureș, a fost desemnat de preşedintele János Áder în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei (Kúria). Documentul a fost publicat, luni, pe site-ul Parlamentului ungar.

Născut și educat la Târgu-Mureș, András Zsolt Varga, este licenţiat în drept și a absolvit în 1995 Universitatea “Eötvös Loránd” din Budapesta. Ulterior şi-a dat doctoratul la aceeași prestigioasă universitate budapestană, iar teza de abilitate şi-a susţinut-o la Universitatea Catolică “Pázmány Péter”. Din 2012 este profesor universitar.

A lucrat în cadrul mai multor parchete din Budapesta, după care a ajuns în cadrul Instituţiei comisarului pentru drepturile fundamentale (corespunzător cu Avocatul Poporului), unde a devenit şeful Instituţiei. În două rânduri, timp de aproximativ 10 ani, a ocupat funcţia de procuror general adjunct, după care a devenit membru al Comisiei de la Veneţia. Din septembrie 2014 este judecător al Curţii Constituţionale din Ungaria. În perioada 2017-decembrie 2019 a fost vicepreşedinte al subcomisiei de drept internaţional a Comisiei de la Veneţia, după care a devenit vicepreşedinte al subcomisiei Curţii Constituţionale din Ungaria. Din data de 1 iulie a fost numit judecător pe termen nelimitat. De asemenea, este membru al organismului public al Academiei Ungare de Ştiinţe şi consilier ştiinţific al CPGE şi CCPE, care funcţionează sub auspiciile Consiliului Europei.

Este membru al Colegiului de Instruire Administrativă şi al Consiliului consultativ civil al Comisarului pentru drepturile fundamentale, fiind, de asemenea, membru al Consiliului de doctorat şi abilitare al Universităţii Serviciului Public “Ludovika” şi al mai multor redacţii editoriale. Este membru al European Law Institut.

András Zsolt Varga a acceptat nominalizarea. Statutul său juridic a fost suspendat la momentul nominalizării sale, dar s-a angajat să modifice această situaţie înainte de alegerea sa în funcţia de preşedinte.

În cazul în care András Zsolt Varga va fi numit, acesta îl va înlocui pe Péter Darák, care va ocupa funcţia până la data de 1 ianuarie 2021. Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei este ales de Parlament prin vot secret, la propunerea şefului statului, pentru o perioadă de nouă ani.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img