Un fost director al Direcţiei Ordine şi Pază din Braşov a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Prin acţiunile sale, directorul ar fi produs instituţiei un prejudiciu de peste 5 milioane de lei.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Chiran Ion, la data faptelor director al Direcţiei de Pază şi Ordine (D.P.O.) a judeţului Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (3 fapte) şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

”În perioada 2010-2014, inculpatul Chiran Ion şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară în sensul că, în calitate de director al Direcţiei de Pază şi Ordine a judeţului Braşov şi ordonator de credite, printre altele:

– ar fi pus la dispoziţia unei societăţi comerciale (pe care ar fi  administrat-o împreună cu o rudă a sa şi care avea ca obiect prestarea unor servicii de protecţie şi pază), în baza unui contract de comodat, un imobil şi un număr de peste 100 angajaţi (foşti agenţi de pază disponibilizaţi de la D.P.O. Braşov),

– ar fi încheiat cu aceeaşi societate mai multe contracte de  asociere în participaţiune care aveau ca obiect derularea în bune condiţii a contractelor de prestări servicii de pază la anumiţi beneficiari ai Direcţiei de Pază şi Ordine a judeţului Braşov, fără  iniţierea şi desfăşurarea unei proceduri de licitaţie deschisă,

– ar fi dispus introducerea unor clauze contractuale în aşa fel încât împărţirea rezultatelor financiare să se realizeze aproape exclusiv în beneficiul societăţii respective (iniţial 97% ulterior 99% din veniturile realizate de asociere),

– ar fi decis nejustificat plata către aceeaşi firmă a unor sume de bani în condiţiile în care serviciile de pază au fost executate în mare parte de agenţi din cadrul Direcţiei pe care o conducea”, a transmis, marţi DNA.

Potrivit procurorilor, inculpatul Chiran Ion, ”acţionând cu ştiinţă tot pentru favorizarea propriilor interese, şi-ar fi majorat salariul de bază cu încălcarea prevederilor legale, prin încheierea a patru acte adiţionale la contractul individual de muncă”.

”Prin aceste demersuri, bugetul Direcţiei de Pază şi Ordine a judeţului Braşov a fost prejudiciat cu suma totală de 5.026.617 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea administrată de inculpatul Chiran Ion. Direcţia de pază şi Ordine a Judeţului Braşov a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 5.510.594 lei”, a mai transmis DNA.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin  inculpatului Chiran Ion.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.