Două case din satul Letea – Delta Dunării vor îmbogăți din această lună patrimoniul Muzeul ASTRA din Sibiu, diversificând și mai mult zonele din țară care completează colecția.

Pentru a păstra autenticitatea materialelor din care sunt construite, la refacerea acestora au venit la Muzeul ASTRA cinci meșteri ucraineni din Letea, care vor contribui cu experiența lor la reconstrucția zidăriei cu pământ galben – ceamur, specific habitatului din satele Deltei Dunării. Cele două gospodării se încadrează perfect cu sectorul morilor de vânt din Muzeul ASTRA, deoarece satele din zona Grindului Letea au avut cea mai mare densitate de mori eoliene din spațiul Deltei.

“A fost o experiență interesantă pentru mine să văd cum aceste gospodării prind contur și m-a făcut să conștientizez munca depusă de meșteri pentru fiecare casă în parte, efortul colegilor mei de a le întreține. Am înțeles mai bine nevoia transferului de cunoștințe dintre generații și a proiectelor multiculturale, dar mai ales să prețuiesc  tradiția lăsată moștenire de bunicii noștri. M-am convins că fiecare ban investit în acest muzeu nu este altceva decât un liant între generații”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Judetean Sibiu, instituție în subordinea căreia funcționează muzeul sibian.

Dacă sunteți curioși cum lucrează meșterii zidari, ce materiale folosesc și care e povestea gospodăriilor de morar din Letea, faceți o vizită în Muzeul ASTRA până în 15 octombrie și îi veți putea întâlni aici pe meșteșugari.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania