Alexandra Baneu, o tânără cercetătoare din UBB este singura din România inclusă pe lista câștigătorilor competiției organizate de către Consiliul European al Cercetării (Starting Grants) în 2020. Dacă doriți să aflați cine este ea, cum a ajuns la această performanță și care sunt planurile ei de viitor vă invităm să citiți un interviu inedit pe care Alexandra l-a dat chiar rectorului Universității Babeș-Bolyai, Daniel David.

Alexandra Baneu și Daniel David

Întrebare Daniel David:

Ne puteţi face o scurtă prezentare a dumneavoastră?

Răspuns:

Mă numesc Alexandra Baneu. Sunt absolventă a Facultății de Filosofie (2011) și a Facultății de Litere, specializarea Filologie Clasică (2012), ambele din cadrul UBB. Între 2011 și 2013 am urmat cursurile Masteratului de Filosofie Antică și Medievală. În anul 2016 am obținut doctoratul în filosofie. Din 2017 am o dublă afiliere instituțională: la UBB, ca cercetător asociat în cadrul Centrului de Filosofie Antică și Medievală, și la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară “Sextil Pușcariu” al Academiei Române, unde am avut ocazia să mă specializez și într-un alt domeniu, prin implicarea mea în editarea critică a operelor reprezentanților Școlii Ardelene. Astfel, am avut posibilitatea de a-mi însuși metodologia de cercetare și de editare textuală specifică pentru două perioade și zone diferite: Evul Mediu occidental și Iluminismul românesc. Studiile medievale rămân, totuși, principalul meu domeniu de interes, cu accent pe filosofia medievală. Valorile mele personale sunt: curajul, independența și respectul față de ceilalți.

Întrebare Daniel David:

De ce aţi ales UBB ca instituție gazdă pentru grantul ERC recent câștigat?

Răspuns:

Am ales UBB fiindcă în această universitate m-am format și aici am cunoscut grupul de cercetători cu care colaborez de aproape 10 ani. Dar dincolo de aceste motive mai degrabă personale, am considerat că UBB este instituția din România care are posibilitatea de a asigura cele mai bune condiții de derulare pentru proiectul meu, atât datorită importanței pe care o acordă cercetării, cât și datorită faptului că universitatea avea deja experiența de a fi gestionat un proiect ERC.

Întrebare Daniel David:

Puteţi să ne faceţi o scurtă prezentare a realizării academice majore care a prilejuit acest interviu?

Răspuns:

Proiectul propus de către mine în competiția ERC StG 2020, „Note-taking and Notebooks as Channels of Medieval Academic Dissemination across Europe” (cu acronimul NOTA), a fost reținut pentru finanțare. Acest gen de granturi se bucură de un foarte mare prestigiu internațional, iar proiectele declarate câștigătoare se remarcă, de cele mai multe ori, prin originalitate și capacitatea de inovare în cadrul domeniului. Nu este vorba doar de a gestiona și reorganiza cunoașterea deja existentă, ci de a propune schimbări de paradigmă sau măcar schimbări metodologice semnificative.

Întrebare Daniel David:

Care vă sunt planurile academice de viitor?

Răspuns:

Deocamdată mă bucur de faptul că am ocazia de a cerceta, timp de cinci ani, un subiect în legătură cu care sunt curioasă în mod autentic. Îmi propun să realizez obiectivele proiectului NOTA și să cresc vizibilitatea muncii de cercetare derulate în cadrul Centrului de Filosofie Antică și Medievală pe cât posibil.

Întrebare Daniel David:

Puteți transmite un scurt mesaj comunității UBB?

Răspuns:

La cât mai multe rezultate excelente în anii ce vor urma!

Trimitere spre pagina academică personală/CV: https://acad.academia.edu/BaneuAlexandra

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.