fbpx
6.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTURISMAtât de multe castele… pe care să-l alegi din ele?

Atât de multe castele… pe care să-l alegi din ele?

Publicat în

spot_img
spot_img

Dacă ideea de a explora coridoare secrete și pasaje ascunse din clădiri care par a sta în picioare de secole întregi te fascinează, înseamnă că a te perinda prin castelele din Transilvania este exact ceea ce ai nevoie. Acesta este ținutul palatelor luxuriante și al cetăților întunecate, renumite pe tot globul din motive bine întemeiate. Fiecare dintre ele are propriul său farmec și sunt înconjurate de peisaje naturale uimitoare. Fiind foarte diferite între ele, chiar dacă te hotărăști să vizitezi mai multe într-o singură zi, cu siguranță nu vei găsi același tipar și fiecare te va surprinde în alt fel: o mare varietate de stiluri arhitecturale și aspecte care definesc perioada istorică din care provin. Clădirile pe care merită cu siguranță să le vizitezi pot fi împărțite în trei categorii: castele, cetăți și biserici fortificate.

Din punct de vedere geografic, Castelul Peleș nu se află în Transilvania. Este situat în regiunea vecină numită Țara Românească, în orașul pitoresc Sinaia. Dar nu ar putea fi exclus din această listă, deoarece este unul dintre cele mai frumoase castele din România. În plus, este foarte aproape de locul în care se întâlnesc cele două regiuni. Există și un alt castel care poate fi vizitat în cadrul aceluiași complex, și anume Castelul Pelișor, care aparține stilului arhitectural Art Nouveau. Un exemplu excelent de arhitectură germană nou-renascentistă, Castelul Peleș se distinge în întregul peisaj european în primul rând prin încărcătura sa istorică. A servit ca reședință de vară a familiei regale românești din 1883 până în 1947. Are în total 160 de camere și a fost primul castel din Europa care a beneficiat de iluminare prin curent electric. Natura care îl înconjoară demonstrează cât de bine a fost îngrijit. Copacii înalți din jur îl fac să pară și mai falnic, iar pârâul care curge alături oferă coloana sonoră perfectă într-o atmosferă regală.

Castelul Bran este pe buzele fiecărui turist care vizitează Transilvania. Acest lucru se datorează în principal lui Dracula, faimosul conte. Chiar dacă legendele care îl arată ca un vampir sunt interesante, persoanele care vor să afle adevărul din spatele lor ar trebui să acorde mai multă atenție istoriei. Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești, care rămâne în spatele acestei porecle, nu avea dinții ascuțiți precum cei ai unui vampir și nici nu obișnuia să se hrănească cu sânge. Dar imaginația bogată a dus întotdeauna la lucruri creative și la capodopere precum filmul Dracula, cu Béla Lugosi în rol principal, seria Universal Monsters – cu un impact care încă rezonează astăzi – fiind sursa de inspirație pentru jocuri video, sloturi online, suveniruri, haine și poate chiar petreceri tematice. De când a fost construit, Castelul Bran a aparținut brașovenilor. Cu toate acestea, în anul 1920 aceștia au decis să-l ofere în dar familiei regale române. Astfel a devenit reședința preferată a Reginei Maria a României, iar decorul interior reflectă bunul său gust.

Castelul Corvin, cunoscut și sub numele de Castelul Hunedoara sau Castelul Hunyadi are o structură în stil gotic și este unul dintre cele mai mari din Europa. Este construit în mijlocul unei vegetații bogate, pe o stâncă în jurul căreia curge micul râu Zlasti. Pentru a intra în castel, trebuie să traversezi un pod mobil. Frumusețea sa nu pălește nici măcar într-o zi ploioasă și friguroasă. Fântâna castelului este un alt element deosebit situat în curtea interioară. Aceasta este adâncă de 30 de metri, iar legenda spune că a fost săpată de trei prizonieri turci atunci când conducătorul hunedorean al vremii respective a promis că îi va elibera dacă vor găsi apă. Cei trei bărbați au avut nevoie de 15 ani și 28 de zile pentru a o găsi, iar domnitorul a murit între timp. Spre nefericirea lor, soția sa nu i-a respectat promisiunea și a ales să-i decapiteze.

Transilvania nu duce lipsă nici de cetăți medievale fascinante. Fie că este vorba despre ruine încântătoare, ori despre structuri care redau gloria lor de odinioară, acestea sunt printre cele mai frumoase locuri de vizitat din România. Cele mai multe dintre ele sunt construite pe un teren înalt și tocmai de aceea poartă numele de cetăți.

Cetatea Râșnov este situată pe un vârf de deal stâncos în Munții Carpați. Este una dintre cetățile care au înflorit pe vremea când populațiile săsești s-au stabilit în Transilvania. Spre deosebire de alte cetăți săsești, Râșnov a fost construită ca refugiu pentru perioade îndelungate de timp. Acesta este motivul pentru care în cele din urmă a devenit mai mult un sat decât o cetate. A găzduit o școală, o capelă și mai mult de 30 de clădiri rezidențiale.

Înconjurată de munți, Râșnov nu a fost o cetate ușor de cucerit. Singura dată când aceasta s-a predat inamicului a fost în 1612. Invadatorii au descoperit calea secretă pe care oamenii o foloseau pentru a aduce apă proaspătă în interiorul cetății. După acel incident, a fost imperativ ca o fântână să fie săpată în interiorul zidurilor. Cetatea a suferit asedii, incendii și calamități naturale înainte de a fi complet abandonată. În cele din urmă a fost restaurată și acum funcționează ca un muzeu.

La jumătatea distanței dintre Brașov și Sighișoara se află Cetatea Rupea, una dintre cele mai bine conservate structuri medievale din România. Aceasta fost fondată de sașii transilvăneni pentru a se proteja de invaziile otomane. Mulți istorici susțin că a fost construită pe ruinele unei așezări dacice. Se presupune, de asemenea, că așezarea coincide chiar cu locul în care ultimul rege dac și-a luat propria viață pentru a nu cădea în mâinile inamicului. De îndată ce pătrunzi în interior, un fel de vrajă te învăluie. Ochii se îmbie de culoare, pe măsură ce acoperișurile roșii ale turnurilor contrastează cu iarba verde, presărată cu flori minuscule de diferite nuanțe. Există o pace și o siguranță anume pe care le poți simți doar dincolo de zidurile groase ale Cetății Rupea.

Bisericile fortificate construite începând cu secolul al XIII-lea și până în secolul al XVI-lea în sud-estul Transilvaniei fac parte din moștenirea saxonă a României și sunt printre cele mai interesante locuri de vizitat. Acestea au apărut din nevoia de apărare împotriva inamicilor. Cele mai mari orașe aveau mari cetăți precum Râșnov și Rupea pentru a-și proteja locuitorii. Dar și micile sate aveau nevoie să supraviețuiască amenințărilor constante de invadare din partea otomanilor și tătarilor. Prin urmare, fiecare comunitate saxonă mai puțin numeroasă a creat fortificații în jurul bisericii satului, care a devenit astfel punctul central al structurii defensive de care dispunea o astfel de așezare. Odată cu adăugarea de turnuri de veghe și depozite, bisericile fortificate din Transilvania au protejat oamenii cu o și mai mare eficiență. Există aproape 150 de astfel de construcții bine conservate în Transilvania. Una dintre ele este Viscri, considerată de asemenea sit al Patrimoniului Mondial UNESCO alături de alte șase sate din Transilvania, cu biserici fortificate în dotare. Biserica este construită în stil gotic. Viscri se află pe ruta dintre Brașov și Sighișoara și poate fi ușor inclusă în același traseu cu Cetatea Rupea.

Biserica fortificată Biertan și satul cu nume omonim sunt, de asemenea, un sit al Patrimoniului. Un exemplu rafinat de arhitectură gotică târzie, biserica din secolul al XV-lea este cocoțată pe un deal chiar în mijlocul satului. Aceasta a fost imposibil de cucerit în epoca medievală.

Castelele sunt locuri magice, unde avem ocazia să simțim trecutul, prezentul și viitorul concomitent. Trecutul – datorită istoriei pe care acestea o ascund, prezentul – pentru că ne dorim pe deplin ca momentul actual să nu treacă, iar viitorul – pentru că știm că aceste construcții masive vor exista mult după ce noi nu vom mai fi, reușind să impresioneze și generațiile viitoare.

Redactia

Articole recente

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

”Dăm Click pe România” a inițiat înscrierile prin care școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare

Dăm Click pe România este un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare recondiționate sunt donate către unitățile de învățământ care nu au echipamentele necesare de pe care elevii să poată învăța noțiune digitale de bază.

Rectorul UPET s-a înscris în PSD și candidează pentru Consiliul local Petroșani

Revenirea lui Sorin Radu în viața politică se întâmplă după mai bine de 4 ani în care rectorul a ales să se dedice în totalitate mediului academic

Mai multe articole de același fel

Castelul Bánffy din Răscruci poate fi vizitat virtual

Castelul Bánffy şi-a recăpătat strălucirea în urma unor ample lucrări de restaurare şi conservare derulate atât la nivelul clădirii castelului, a parcului, cât şi al altor trei imobile care au destinaţia de clădiri conexe