Muzeul ASTRA din Sibiu a dat startul proiectului de restaurare şi revitalizare a monumentului istoric Casa Artelor. După finalizarea lucrărilor de restaurare, monumentul istoric va primi noi funcţii care vor permite reintegrarea acestuia în circuitul de vizitare.

Proiectul este finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Future Capital (România) şi Mussene i Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. Valoarea totală a proiectului este de 2,4 milioane de euro, din care 1,9 milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Potrivit managerului Muzeului ASTRA, Ciprian Anghel Ştefan, proiectul de restaurare a Casei Artelor va pune în valoare o clădire simbolică a Sibiului, aducând în atenţia comunităţii importanţa prezervării meşteşugurilor tradiţionale. Muzeul ASTRA va forma meşteri capabili să restaureze clădiri şi piese de mobilier în spiritul tradiţiei locului, astfel încât comunitatea să aibă la dispoziţie modelele, dar şi resursa umană capabilă să păstreze valorile reprezentative pentru identitatea locului.

„Un loc cu spaţii pentru activităţi educaţionale şi un loc destinat artiştilor, dar mai ales un loc în care meşteşugarii din judeţ să aibă posibilitatea de a asigura transferul de cunoştinţe şi abilităţi generaţiilor viitoare era o necesitate pentru a păstra spiritul şi unicitatea judeţului nostru. Prin acţiuni specifice adresate antreprenoriatului cultural, acest loc va fi o alternativă viabilă pentru meşteşugari, tineri artişti şi nu numai, de a obţine din pasiunile pe care le au un venit constant care să le asigure un trai decent. Proiectul de restaurare a Casei Artelor va fi încă un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte managementul cultural. Le doresc colegilor mei de la Muzeul ASTRA succes şi îi asigur de tot sprijinul meu, pentru că valorizarea meşteşugurilor tradiţionale şi susţinerea meşteşugarilor fac parte din priorităţile noului meu mandat, în domeniul culturii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania