Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesorul Daniel David, a acordat recent un interviu publicației ungare Magyar Nemzet, susținând că în interpretarea sa istoria universităţii nu a început în 1872, odată cu înfiinţarea Universităţii Franz Iosef, în 1919 după Trianon sau în 1959, odată cu unificarea celor două universităţi. Daniel David spune că, dincolo de momentele de moştenire, trecutul academic a început în 1581 şi a continuat mereu ”în această stradă pe care noi, românii, o numim Mihail Kogălniceanu, maghiarii strada Farkas, şi este bine aşa”.

Întrebat ce mesaj transmite afișarea în UBB, pe pereți, a fotografiilor sau portretelor în bazorelief ale rectorilor universităţii, inclusiv ale celor maghiari, situație care nu a fost “mereu așa”, scriu jurnaliștii maghiari, rectorul UBB spune că speră ca opiniile şi iniţiativele sale să convingă tot mai mulţi colegi pentru a gândi şi a acţiona în consecință.

“În ce mă priveşte, am trăit şi socializat în cultura americană, pregătirea mea academică s-a desfăşurat în acel mediu multietnic, multicultural care oricum nu-mi era străin, fiind de loc din Satu Mare. Priveam la aceşti factori mereu ca la ceva ce contribuie la întărirea ţării. Unul dintre cele mai importante elemente ale tradiţiei UBB este tocmai anul de înfiinţare – 1581 – care se regăseşte şi pe stemă, anul în care voievodul István Báthory a ridicat la rang academic Colegiul Iezuit din Cluj – or, dacă e să ne asumăm trecutul, să-l asumăm în totalitatea sa. Împreună cu universitatea din Szeged, care s-a înfiinţat prin mutarea universităţii clujene după Trianon şi care consideră de asemenea anul 1851 drept anul său de înfiinţare. Consider că în aceasta constă acea normalitate care trebuie pusă mereu pe primul plan. Ne pregătim ca împreună cu colegii din Szeged să sărbătorim anul viitor cei 440 de ani de la înfiinţare”, este răspunsul oferit de Daniel David la întrebarea adresată.

O altă întrebare a fost referitoare la numărul ridicat de studenți din Ungaria care aleg să vină și să studieze la Cluj, la Facultatea de Psihologie.

”În primul rând mă bucur pentru ei, iar unul dintre motivele pentru care vin aici ar fi, poate, faptul că în Ungaria nu există prea multe locuri finanţate de stat la facultățile de psihologie, dar acest aspect depinde de politica educațională a fiecărui guvern. Faptul că oferim și predare în limba maghiară poate fi, de asemenea un motiv. În același timp, faptul că UBB se află printre primele 300-400 de universități europene – în funcție de clasamentul pe care îl folosim – ocupând un loc ”vizibil”, ar putea fi de asemenea un motiv. Mai este și tradiția schimburilor academice româno-maghiare”, a spus Daniel David.

Jurnaliștii maghiari de la Magyar Nemzet au remarcat și aplecarea rectorului UBB spre studiul istoriei, el nefiind istoric ca pregătire, context în care l-au întrebat dacă intenționează să ducă în sfera academică aceste preocupări. Mai ales în contextul în care istoria văzută de către cele două părți – români și maghiari – este adesea paralelă.

Daniel David a spus că progresul pentru o înțelegere comună a istoriei se face cu pași mici, un rol determinant în acest sens avându-l Facultatea de Istorie și institutele de cercetare istorică ce funcționează pe lângă Universitate. Daniel David a spus, de asemenea, că pentru el cele trei linii educaționale în limbile română, maghiară și germană ale UBB sunt egale ca importanță.

“Istoria universității, în interpretarea mea, nu a început în 1872, odată cu înfiinţarea Universităţii Franz Iosef, în 1919 după Trianon sau în 1959, odată cu unificarea celor două universităţi. Dincolo de momentele de moştenire, trecutul academic a început în 1581 şi a continuat mereu în această stradă pe care noi, românii, o numim Mihail Kogălniceanu, maghiarii strada Farkas, şi este bine aşa. Sper ca opiniile şi iniţiativele mele să convingă tot mai mulţi colegi pentru a gândi şi a acţiona”.

O altă întrebare foarte interesantă a jurnaliștilor maghiari a fost în ce măsură este Universitatea capabilă sau dispusă să contribuie la consolidarea spiritualității și identității transilvănene?

”Noi nu ne concentrăm doar asupra Clujului, ci asupra întregii Transilvanii. În România rulează astăzi trei mari programe cu finanţare europeană. Toate trei sunt concentrate în direcţia părţii sudice a ţării, în primul rând a Bucureştiului: programul laserului de la Măgurele, programul Danubius care vizează reînnoirea şi dezvoltarea sistemelor hidrologice şi, respectiv, programul Alfred din domeniul fizicii nucleare. În Transilvania nu există niciunul de acest fel. Programul nostru de mai multe zeci de mii de euro demarat recent şi dedicat sănătăţii – InfoBioNano 4 Health – vrea să promoveze Transilvania cu scopul de a deveni un nume de marcă pentru Cluj. Baza pentru acest proiect este dată de secţia poate cea mai potrivită pentru piaţă, informatica, iar programul menţionat doreşte să ridice potenţialul celorlalte instituţii clujene – politehnică, medicină umană şi medicină veterinară. Într-un sens mai larg atribuit sănătăţii în privinţa individului, comunităţii şi mediului. Noi suntem iniţiatorii, aşteptăm participarea celorlalte universităţi şi instituţii clujene, respectiv transilvănene. În timp ce vorbim despre dimensiuni paneuropene, de pe urma programului pot profita în primul rând firmele şi instituţiile locale, dar acestea pot deveni pe parcurs programe regionale sau chiar naţionale. Până acum pregătirile profesionale din Cluj nu au fost foarte bine definite, însă acest program promite un important pas comun înainte, datorită căruia putem deveni jucători de nivel european”, a fost răspunsul rectorului Daniel David.

Referindu-se la contextul pandemic actual, rectorul UBB a spus că, odată cu alegerea sa în această funcție, s-a simțit la început mai mult ca un general care a venit pe front să îndeplinească ordinele militare decât rectorul unei universități. Cu toate acestea, circumstanțele au arătat, de asemenea, oportunități pentru noi căi în care se poate face învățământ universitar. Daniel David a apreciat în egală măsură adaptabilitatea de care au dat dovadă atât colegii săi profesori cât și studenții.

Întregul interviu poate fi citit în varianta originală AICI.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania