Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) va avea loc în perioada 19 – 23 octombrie și se va desfășura online. Norman Manea, Dorin Tudoran, Pascal Bruckner, Aleksandar Hemon, Ilija Trojanow sunt doar o parte dintre scriitorii aflaţi pe afişul ediţiei din acest an.

Dialogurile, montate şi subtitrate în limba română, pot fi urmărite, timp de cinci seri neîntrerupte, pe pagina de Facebook a Festivalului, în fiecare seară începând cu ora 19.00.

“Sărbătorim. Nu ca în ceilalţi opt ani de până acum, laolaltă, în săli mai mari sau mai mici, neîncăpătoare sau mai aerate, cu, la final, autografe, fotografii, îmbrăţişări, clinchet de pahare şi promisiuni de revedere. Nu, nu aşa, ci ca-n pandemie: online. Cu scriitori pe care, poate, nu i-am fi putut aduce la Timişoara, ori am fi făcut-o cu eforturi mari, fiindcă unii dintre ei locuiesc peste ocean. Aşa, tehnologia, draga de ea, ne ajută să fim faţă în faţă, prin interfaţă, cu autori importanţi ce vor vorbi despre literatura lor şi despre lumea în care trăiesc. Despre cum trec ei graniţele, cum şi le apară sau cum le topesc în scrisul lor. În deplină siguranţă, vom călători în universuri culturale originale, ce vor interfera şi se vor deschide ca-n poveşti, cu un simplu click”, a declarat preşedintele FILTM, Robert Şerban.

“Graniţe: evadări, refugii, regăsiri” este tema ediţiei de anul acesta, o ediţie ce reuneşte autori de primă mărime ai literaturii universale, cu cărţi traduse în acest în limba română, şi o selecţie impresionantă de poete şi poeţi români ai momentului.

Într-o lume în care mobilitatea oamenilor a crescut exponenţial, indiferent de contextul specific şi de factorii declanşatori – fie că e vorba de război, revoluţie, migraţie ori pandemie – problema graniţelor revine constant. Aflat la frontiera dintre Est şi Vest, aşa cum chiar numele său o indică, Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara “La Vest de Est / La Est de Vest” reia şi duce mai departe, prin literatură şi cu ajutorul invitaţilor, poveşti despre depăşirea graniţelor şi valenţele multiple generate de acest fenomen.

Programul Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara 2020

Luni, 19 octombrie

Tema serii: “Un Dicţionar la frontiere”

Dezbatere pornind de la volumul Dicţionarul romanului central-european din secolul XX, coordonat de Adriana Babeţi şi aflat în pregătire la Editura Polirom, la care iau parte: Adriana Babeţi, Balazs Imre, Daciana Branea, Dorian Branea, Gabriel Kohn, Marius Lazurca.

Marţi, 20 octombrie

Tema serii: “Secţiuni prin casa melcului”

Confesiunile a doi mari scriitori români care au ales calea exilului, dar continuă să locuiască în limba literaturii lor.

– Scriitorul Norman Manea în dialog cu jurnalista Magda Grădinaru (Spotmedia)

– Scriitorul Dorin Tudoran în dialog cu scriitorul şi jurnalistul Robert Şerban

Miercuri, 21 octombrie

Tema serii: “Neîntrerupta introducere la temă”

Două dialoguri ce pleacă de la eterna adaptare a scriitorului în exil, dar şi de la nostalgia ce-i însoţeşte fiecare carte scrisă în noua lume.

– Scriitorul şi eseistul bosniaco-american Aleksandar Hemon, în dialog cu scriitorul şi criticul literar John Freeman

– Scriitorul german născut în Bulgaria Ilija Trojanow, în dialog cu jurnalista austriacă Jana Volkmann

Joi, 22 octombrie

Tema serii: “Vina Omului alb”

Un dialog cu scriitorul şi gânditorul francez Pascal Bruckner în care scriitoarea Tatiana Ţîbuleac îl provoacă pe acesta să vorbească despre temele polemice ale ultimelor sale cărţi: despre graniţele socio-politice şi personale, despre ciocnirea dintre generaţii, despre sentimentul de vinovăţie al naţiunilor şi multe altele.

Vineri, 23 octombrie

Tema serii: “Melting pot”

O seară dedicată poeziei române contemporane, în care se vor face auzite vocile unor importanţi poeţi ce aparţin unor generaţii şi stiluri distincte: Cristina Hermeziu, Adrian Alui Gheorghe, Ioana Ieronim, Fevronia Novac, Ruxandra Novac, Ciprian Măceşaru, Ioan Es. Pop, Saviana Stănescu, Olga Ştefan, Ioana Tătăruşanu.

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara este organizat de Asociaţia Culturală “La Două Bufniţe”, Headsome Communication și susţinut de Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ministerului Culturii.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania