Un nou focar de coronavirus a fost confirmat la Opera Maghiară şi la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, instituții care funcţionează în aceeaşi clădire. În cele două instituţii au fost identificate, potrivit presei locale, peste 30 de persoane infectate. Instituţia a anunţat joia trecută că spectacolele lunii octombrie au fost anulate din cauza situaţiei epidemiologice.

La întrebarea agenţiei ungare de presă MTI, directorul operei, Gyula Szép, nu a dorit nici să confirme nici să infirme cifra apărută în presă, menţionând că are cunoştinţă doar despre cazurile în care a fost informat personal de către persoana contagiată. El a adăugat că printre aceste persoane sunt în egală măsură membri ai orchestrei şi ai corului, solişti şi membri ai personalului tehnic.
Directorul a precizat că a fost informat despre prima persoană infectată în data de 3 octombrie. După această dată li s-a interzis membrilor companiei intrarea în clădire, până la clarificarea situaţiei. Artiştii instituţiei au primit dispoziţie să lucreze de acasă.

Directorul a reamintit că în data de 6 octombrie a apărut şi un ordin al ministrului care interzice reprezentaţiile cu durata de peste 2 ore. El a declarat că ordinul a limitat deja funcţionarea operei, deoarece majoritatea spectacolelor durează în jur de 3 ore. Gyula Szép a afirmat că opera, după această pauză forţată, se pregăteşte pentru organizarea unor concerte care se încadrează în limitele precizate de reglementările sanitare.

Din personalul tehnic al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, care funcţionează în aceeaşi clădire cu opera, au fost confirmate cu Covid-19 cinci persoane – a declarat agenţiei MTI Gábor Tompa, directorul instituţiei. Potrivit acestuia, compania trebuia să se deplaseze joia trecută în Serbia, pentru a prezenta drama Nora de Henrik Ibsen la două festivaluri, în oraşele Kragujevac şi Subotica. Cu această ocazie au fost testaţi cei care trebuiau să călătorească.

Teatrul şi-a anulat reprezentaţiile, deocamdată până pe 24 octombrie. Directorul a menţionat că cea mai mare dilemă a teatrului este dacă vor putea organiza în forma tradiţională festivalul internaţional de teatru Interferenţe, sau vor fi nevoiţi să prezinte spectacolele festivalului în spaţiul online.

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.