Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiș a hotărât în şedinţa extraordinară de luni seara că pe raza întregului judeţ se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise, începând de marţi.

Pentru 27 de localităţi în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 a trecut de 1,5 la mia de locuitori, printre care şi Timişoara, sunt prevăzute măsuri suplimentare. Este vorba de localitățile: Buziaş, Făget, Sânnicolau Mare, Belinţ, Dudeştii Noi, Dudeştii Vechi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Moşniţa Nouă, Şag, Saravale, Teremia Mare, Valcani, Timişoara, Cenei, Coşteiu, Foeni, Iecea Mare, Jamu Mare, Jebel, Pesac, Pişchia, Sânandrei şi Secaş.

Potrivit hotărârii CJSU, pe întreg teritoriul judeţului Timiş se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, pe toată perioada stării de alertă, în spaţiile publice deschise, respectiv pe o rază de 100 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, în pieţe comerciale, târguri, oboare, pieţe de vechituri, pieţe agroalimentare, zone de aşteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituţii şi societăţi comerciale, staţii de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice şi private, evenimente culturale publice şi private şi manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe şi rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităţilor şi falezele (malurile râurilor) din interiorul localităţilor, parcările şi zonele de agrement adiacente centrelor comerciale şi mall-uri, în intervalul orar 6,00-24,00.

Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spaţii publice deschise amintite afişarea la loc vizibil a informaţiilor privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în aceste spaţii.

Alte şase articole ale hotărârii se aplică în cele 27 de unităţi administrativ-teritoriale unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori, începând de marţi, pe o perioadă de 14 zile şi se suspendă activităţile cu publicul în interiorul clădirilor ale tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, operatori de tipul restaurantelor, sălilor de evenimente, cafenelelor. Restaurantele pot funcţiona în regim take away (la pachet) şi livrare la domiciliu. Se exceptează activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare pentru clienţii cazaţi în aceste unităţi.

Totodată, se suspendă activitatea barurilor, cluburilor şi discotecilor din interiorul clădirilor.

În unităţile administrativ-teritoriale unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazinouri, cu excepţia agenţiilor de pariuri şi loto unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară.

Tot pe o perioadă de 14 zile se suspendă şi activitatea din pieţele comerciale (cu excepţia pieţelor agroalimentare), târguri şi oboare, activitatea cinematografelor, activitatea cu publicul a instituţiilor de spectacole, precum şi organizarea de concerte şi evenimente culturale în aer liber, în localităţile unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

În funcţie de situaţia epidemiologică existentă în localităţi, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă pot institui orice altă măsură suplimentară de siguranţă, cu avizul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş şi cu respectarea normelor legale în vigoare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania