fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIESala Polivalentă din Oradea și zona adiacentă, încălzite cu apă geotermală

Sala Polivalentă din Oradea și zona adiacentă, încălzite cu apă geotermală

Publicat în

spot_img
spot_img

Consilierii locali orădeni au aprobat în ședința de luni contribuția proprie a municipalității la proiectul “Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona sălii polivalente”.

În cursul acestui an, Primăria Oradea a obținut pentru acest proiect finanțare nerambursabilă în cadrul „Programului pentru energie în România”, prin intermediul Mecanismului Financiar al SEE și Norvegia 2014-2021.

Obiectivul principal al proiectului constă în utilizarea energiei regenerabile din apă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum pentru consumatorii de energie termică din zona noii Sălii Polivalente, inclusiv la Sala Polivalentă precum și a noului cartier de blocuri de pe str. Ceyrat și a celor de pe str. Atelierelor.

Contribuția proprie a municipalității la acest proiect este de 2,2 milioane de euro, din care 1,9 milioane de euro reprezintă contribuția în categoria cheltuieli eligibile. Valoare totală a proiectului este de 3.9 milioane de euro.

Potrivit Primăriei Oradea, investiția implică realizarea unei stații geotermale în trei trepte de producere a energiei termice. Stația termică geotermală va asigura prepararea agentului termic pentru alimentarea consumatorilor, preponderent din sursă geotermală. Stația geotermală va produce energie termică din agentul termic geotermal, într-o primă treaptă cu schimbătoare de căldură. O a două treaptă este formată din pompe de căldură care va extrage și căldura reziduală din apa geotermală. Pentru vârful de sarcină, în zona temperaturilor exterioare de -15 grade Celsius se va realiza o a treia treaptă în care se va aduce un aport suplimentar de energie din rețeaua de transport a SACET. Fiecare treaptă de temperatură va fi astfel concepută și racordată în punctul termic geotermal încât să poată funcționa independent pentru a produce agentul termic secundar. Cele trei trepte de temperatură vor funcționa atât în serie cât și paralel pentru livrarea energiei la rețeaua de agent termic secundar.

Stația termică geotermală va sigura agentul termic pentru încălzire și apă caldă de consum la consumatorii din cartierul Ceyrat și sala Polivalentă, strada Atelierelor precum și str. Traian Blajovici.

În cadrul proiectului se va realiza o clădire supraterană pe terenul amenajat al viitoarei sălii polivalente pe strada Făgărașului, această stație geotermală fiind echipată cu echipamente pentru preluarea energiei termice din rețeaua geotermală și distribuirea acesteia în rețeaua primară de alimentare cu energie termică a consumatorilor.

De asemenea, se vor realiza și conducte de apă termală de 1350 de metri și agent termic de 1860 de metri.

„În perioada imediat următoare vom semna contractul de finanțare, după care vom trece la procedura de achiziție a proiectării și execuției lucrărilor. Noul sistem implementat prin acest proiect ne va ajuta să utilizăm energia regenerabilă din apă geotermală pentru a încălzi și furniza apă caldă consumatorilor din zona Sălii Polivalente (inclusiv Sala Polivalentă) – cartierului Ceyrat – strada Atelierelor”, a declarat primarul ales al Oradiei, Florin Birta.

Ovidiu Petrovai

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Director CNAIR: Joi, la ora 15.00, se deschide Drumul Expres care asigură legătura dintre Centura Oradea şi A3

Directorul general al CNAIR a precizat că, în viitor, acest sector de drum se va adăuga drumului expres Arad -Oradea pe coridorului de mare viteză care va asigura legătura rutieră între Marea Baltică- Marea Neagră şi Marea Adriatică.