Muzeului Țării Crișurilor găzduiește joi, de la ora 17.30, în saloanele Secției de artă, vernisajul expoziției celei de-a VII-a ediții a Festivalului Național de Artă Naivă.

Vizitatorii vor putea admira lucrări realizate în aproape toate tehnicile artistice: pictură în ulei şi acrilic, grafică, gravură, sculptură, ceramică și, în premieră la această ediție, tapiserie – realizată manual, dar și țesută în tehnicile „haute lisse” și „bas lisse”.

„Inițiativa organizării unui festival național dedicat în întregime artei naive românești a apărut ca urmare a unei nevoi reale de a aduce în atenția publicului acest gen artistic, prea puțin prezent până acum în istoria artei contemporane românești”, spune Mircea Stroe, președintele Asociației Artiștilor Naivi din România, organizator al manifestării.

În premieră vor fi prezentate și lucrări aparținând unor artiști naivi demult dispăruți: Elisabeta Arhip și Maria Caciora-Tașnicu, ambele considerate unele dintre cele mai talentate artiste naive din România, precum și Viorel Cristea – considerat cel mai bun peisagist naiv din Europa. De asemenea, Școala Populară de Arte din Botoșani va expune câteva lucrări din colecția proprie, aparținând unor absolvenți ai instituției. Pentru ediția din acest an, organizatorii au pregătit și câteva surprize. Pe lângă secțiunea „debutantul anului”, reprezentată de artista Maria Ghercă, manifestarea va cuprinde conferințe, lansare de carte – două volume de poezie ale pictoriței Maria Lupu, workshop-uri, spectacole de teatru țărănesc, și proiecția filmelor documentare „În pădurea cea stufoasă” (1972) și „Poveștile Aurorei Naforniță” (2005).

Vernisajul expoziției, dar și celelalte manifestări din cadrul festivalului, se vor derula cu respectarea condițiilor legale de distanțare socială și a regulilor sanitare de protecție. Expoziția va fi la dispoziția publicului până în data de 1 noiembrie. Festivalul este organizat de Asociația Artiștilor Naivi din România și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, iar parteneri principali sunt Consiliul Județean Bihor, prin Direcția Social Comunitară, și Muzeul Țării Crișurilor.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.