Un vultur sur, specie dispărută din România de peste 70 de ani, a fost găsit în zona de vest a ţării și a putut fi prinsă de rangerii Parcului Natural Lunca Mureșului pe fondul unei stări de epuizare, a anunțat Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii “Grupul Milvus”.

Pasărea nu are semne de răni sau alte accidentări şi se reface acum în siguranţă la Centrul de Reabilitare a Animalelor Rănite de la Târgu Mureş.

„De doi ani avem parte de o serie de oaspeți speciali la Centrul de Reabilitare a Animalelor Rănite – un vultur negru, doi codalbi și acum un vultur sur. Pasărea este tânără și a fost găsită în zona de vest a țării, a putut fi prinsă de către rangerii Parcului Natural Lunca Mureșului pe fondul unei stări de epuizare. La sfârșit de săptămână a ajuns la cabinetul Vet Point Vest, mai apoi la Vets4Wild în Târgu Mureș. Din fericire pasărea nu are semne de răni sau alte accidentări. Vulturul sur este acum într-un padoc special, încăpător, unde se reface în siguranță și mănâncă pe săturate”, au anunțat reprezentanții “Grupul Milvus”.

Potrivit asociației, această specie a dispărut din România la sfârșitul celui de-al doilea război mondial din mai multe cauze, printre ele vânătoarea, otrăvirile și agricultura.

“Este o pasăre necrofagă, având un rol sanitar. Pentru că anvergura aripilor sale ajunge și la trei metri, poate parcurge distanțe foarte mari în cautarea hranei, motiv pentru care credem că acest exemplar subadult a ajuns la noi în țară din Serbia (Rezevația Naturală Uvac este recunoscută pentru populația de vulturi suri și nu numai) sau Bulgaria, unde Federația Green Balkans desfășoară programe de reintroducere în natură a mai multor specii de vulturi. Sperăm ca în viitorul apropiat România să aibă propriile populații din aceste frumoase păsări, înainte ca ele să fie uitate”, spun reprezentanții asociației.

Parcul Natural Lunca Mureșului este situat în judeţele Arad şi Timiş și se întinde de la Arad pâna la graniţa maghiară , de-a lungul râului Mureș. Are o suprafaţă de 17.455 ha şi include zona îndiguită a Mureşului; este o zonă inundabilă (o inundaţie la fiecare trei ani) situată între digurile construite pe fiecare parte a râului şi între terasele înalte ale aceluiaşi râu. Potrivit site-ului parcului, Lunca Mureşului Inferior este un ecosistem tipic de zonă umedă cu ape curgătoare şi stătătoare, cu păduri aluviale, galerii de sălcii şi plopi, precum şi zăvoaie şi şleauri de câmpie, important loc de cuibărire şi pasaj pentru cca. 200 de specii de păsări, multe dintre ele fiind sub un regim strict de protecţie pe plan internaţional.

(SURSA FOTO: milvus.ro)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania