Fundaţia Doina Cornea a hotărât înfiinţarea Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR), care va funcţiona ca Departament al Fundaţiei şi va prelua acţiunea de aducere la lumină a crimelor şi ororilor petrecute în timpul regimului comunist din România, inclusiv prin acţiuni de investigare arheologică şi descoperire a rămăşiţelor pământeşti ale victimelor comunismului.

“Având în vedere sistarea acestei activităţi de către instituţia abilitată până acum în acest sens şi văzând dificultăţile cu care se confruntă grupul de cercetători care s-a ocupat în ultimii ani de investigarea şi cercetarea locurilor în care au fost înhumate victimele comunismului, Fundaţia Doina Cornea a decis să reia iniţiativa de a grupa aceste acţiuni în cadrul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, ca activitate a unei organizaţii non-guvernamentele, după cum acest Centru a mai funcţionat şi în perioada 2010-2012. În cadrul Fundaţiei, acest Departament se va afla în coordonarea vicepreşedintelui Fundaţiei, domnul dr. Marius Oprea şi direcţia ştiinţifică a domnului dr. Gheorghe Petrov”, a anunțat Fundaţia Doina Cornea, printr-un comunicat de presă.

CICCR va dispune de un capitol distinct în cadrul bugetului Fundaţiei Doina Cornea, astfel încât să aibă asigurate resursele şi autonomia necesare realizării activităţii de cercetare specifică. Fundaţia va face toate demersurile necesare pentru colectarea şi alocarea fondurilor necesare, în mod prioritar. În scopul realizării acţiunilor de investigaţii specifice, CICCR va stabili un protocol de colaborare cu AFPDR, ţinând cont de faptul că această asociaţie cuprinde pe toţi aceia care mai pot depune mărturie directă despre natura criminală a regimului comunist, ca supravieţuitori ai atrocităţilor săvârşite de acesta.

Potrivit Fundației, CICCR va colabora în acţiunile sale, acolo unde se impune, în conformitate cu prevederile legii penale, cu Ministerul Public, în vederea elucidării fiecărui caz în parte, a identificării victimelor şi stabilirii făptuitorilor. De asemenea, CICCR va colabora cu toate organismele, de drept public sau privat, naţionale sau internaţionale, care au preocupări asemănătoare sau care pot sprijini activitatea Centrului.

Fundaţia Doina Cornea are ca proiect major înfiinţarea la Cluj a Memorialulului Doina Cornea – Memorialul Rezistenţei Împotriva Comunismului, care va cuprinde Casa Memorială Doina Cornea, un Muzeu de pictură Doina Cornea şi un Muzeu al Victimelor Comunismului.

Acesta din urmă porneşte de la un nucleu deja existent, expoziţia “Numitorul comun – moartea”, care a fost realizată de cercetătorii implicaţi între 2006-2020 în descoperirea rămăşiţelor pământeşti ale victimelor regimului comunist, în cursul campaniilor de săpături efectuate până acum. Expoziţia, care a fost prezentată, începând din 2010, în peste douăzeci de localităţi din ţară, incluzând Capitala, cât şi din afara ei, cum ar fi Praga sau Cleveland (SUA), cuprinde piese de inventar găsite în campaniile arheologice în locurile de înhumare, fotografii de pe parcursul acestora, cât şi alte obiecte primite de la urmaşii victimelor sau de la deţinători care au dorit să sprijine înfiinţarea unui muzeu al comunismului şi au fost colectate de către cercetători.

Acţiunea va continua sub egida Fundaţiei Doina Cornea, care are ca scop distinct înfiinţarea unui Muzeu al Victimelor Comunismului la Cluj-Napoca, în parteneriat public-privat sau în orice altă formă care se va dovedi benefică pentru punerea în practică cu celeritate a acestui proiect.

În acest an, sub egida AFPDR şi cu sprijinul financiar al Fundaţiei Doina Cornea au avut loc două campanii de săpături: la Periprava şi la Târgu Ocna. Ambele s-au desfăşurat în strânsă colaborare cu Parchetul Militar. Aceste campanii au putut avea loc cu generozitatea donatorilor, persoane fizice, dar mai ales prin sprijinul oferit de “Asociaţia Ad Caritatis”, din Bistriţa.

Rezultatele acestor campanii arheologice, detalii despre înfiinţarea şi activitatea viitoare a CICCR, cât şi despre celelalte proiecte ale Fundaţiei, alături de articole semnate de Ana Blandiana şi Gavril Dejeu se pot găsi în ultimul număr al buletinului informativ al Fundaţiei Doina Cornea “De la opoziţie spre libertate”.

(FOTO: Fundația Doina Cornea / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania