Primăria Deva a demarat procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de lucrări (proiectare și execuție) a obiectivului de investiție ,,Modernizare ascensor înclinat, acces Cetate Deva”.

Potrivit municipalității, achiziția este în faza de evaluare a ofertelor depuse, iar noul ascensor care va facilita accesul în Cetatea Deva va avea o capacitate de 30 de persoane.

Investiția va cuprinde și modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații între care circulă telecabina, amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății (în prezent, zona stației de plecare a telecabinei nu este amenajată), redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații (plecare, sosire) pentru noile fluxuri de turiști, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii la standardele și normativele în vigoare.

Durata de implementare a investiției de la semnarea contractului și predarea amplasamentului către firma care va câștiga licitația este de 12 luni (proiectare – 2 luni, execuție – 10 luni).

Valoarea estimată a investiției este de 15,7 milioane de lei fără TVA.

Telecabina care deservește în prezent Cetatea Deva a fost pusă în funcțiune în anul 2005 și are o capacitate de 16 locuri. Reprezentanții Primăriei Deva susțin că instalația și echipamentele sunt depășite din punct de vedere al sistemelor funcționale,  iar telecabina nu mai face față afluxului mare de turiști.

Noua telecabină va respecta toate cerințele obligatorii conform normelor și standardelor europene și va crește siguranța de transport pentru cei care vizitează monumentul istoric.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania