Primăria Sibiu va monta primele filtre de curăţare a aerului din oraș, în parcul din apropierea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, de pe bulevardul Corneliu Coposu.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Onvestiția va fi făcută în cadrul programului de bugetare participativă 2019, la propunerea unui sibian, care a venit cu ideea instalării unor filtre în zonele intens circulate ale orașului pentru a curăța aerul. Municipalitatea va instala într-un proiect pilot șase astfel de dispozitive pe bulevardul Corneliu Coposu.

Direcția Tehnică a căutat cea mai bună soluție ce poate fi adaptată și poate funcționa în Sibiu. Biofiltrele propuse nu se potriveau din punct de vedere al climei, dar s-a identificat un dispozitiv similar.

„Vom instala în această săptămână 6 filtre speciale care curăța aerul prin absorbția unor particule nocive generate de traficul auto. Aceste dispozitive vor fi instalate pe bulevardul Corneliu Coposu, una dintre cele mai tranzitate artere din oraș, creând astfel o perdea de protecție pentru parcul dintre str. Gimnasticii și bulevardul Coposu. Dacă proiectul va genera rezultate pozitive, intenționăm să extindem această soluție și în alte zone”, a declarat primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Filtrele achiziționate au formă cilindrică și vor fi montate în jurul stâlpilor de iluminat public, fiind conectate la rețeaua de electricitate. Acestea vor atrage și vor reține prin ionizare particule nocive fine, aflate în suspensie în aer, care dăunează sănătății. Filtrele sunt ușor de întreținut și sunt confecționate din materiale rezistente, ceea ce le face durabile.

Pentru a măsura eficiența acestor filtre, împreună cu acestea au fost achiziționate și două stații de măsurare a calității aerului din punctul de vedere al tipului de particule pe care dispozitivele le curăță.  

(Foto: simulare amplasare filtre)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania