17.6 C
Cluj-Napoca

Un ardelean, ales preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei

Publicat:

Așa după cum Știrile Transilvaniei anunța încă din 6 octombrie, Zsolt András Varga – născut și educat la Târgu Mureș – a fost ales a fost ales, luni, de către Parlamentul Ungariei, în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei (Kúria).

Zsolt András Varga a fost ales prin vot secret, cu 135 de voturi pentru şi 26 împotrivă. Acesta urmează să ocupe funcţia începând cu data de 2 ianuarie 2021.

Potrivit Constituţiei Ungariei, preşedintele Curţii Supreme este ales la propunerea şefului statului, pentru o perioadă de nouă ani; pentru alegerea sa a fost nevoie de două treimi dintre voturile parlamentarilor.

Preşedintele Ungariei, János Áder, l-a propus pe Zsolt András Varga în data de 5 octombrie în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.

Născut și educat la Târgu-Mureș, András Zsolt Varga, este licenţiat în drept și a absolvit în 1995 Universitatea “Eötvös Loránd” din Budapesta. Ulterior şi-a dat doctoratul la aceeași prestigioasă universitate budapestană, iar teza de abilitate şi-a susţinut-o la Universitatea Catolică “Pázmány Péter”. Din 2012 este profesor universitar.

A lucrat în cadrul mai multor parchete din Budapesta, după care a ajuns în cadrul Instituţiei comisarului pentru drepturile fundamentale (corespunzător cu Avocatul Poporului), unde a devenit şeful Instituţiei. În două rânduri, timp de aproximativ 10 ani, a ocupat funcţia de procuror general adjunct, după care a devenit membru al Comisiei de la Veneţia. Din septembrie 2014 este judecător al Curţii Constituţionale din Ungaria. În perioada 2017-decembrie 2019 a fost vicepreşedinte al subcomisiei de drept internaţional a Comisiei de la Veneţia, după care a devenit vicepreşedinte al subcomisiei Curţii Constituţionale din Ungaria. Din data de 1 iulie a fost numit judecător pe termen nelimitat. De asemenea, este membru al organismului public al Academiei Ungare de Ştiinţe şi consilier ştiinţific al CPGE şi CCPE, care funcţionează sub auspiciile Consiliului Europei.

Este membru al Colegiului de Instruire Administrativă şi al Consiliului consultativ civil al Comisarului pentru drepturile fundamentale, fiind, de asemenea, membru al Consiliului de doctorat şi abilitare al Universităţii Serviciului Public “Ludovika” şi al mai multor redacţii editoriale. Este membru al European Law Institut.

András Zsolt Varga a acceptat nominalizarea. Statutul său juridic a fost suspendat la momentul nominalizării sale, dar s-a angajat să modifice această situaţie înainte de alegerea sa în funcţia de preşedinte.

El îl înlocuiește pe Péter Darák, care va ocupa funcţia până la data de 1 ianuarie 2021. Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei este ales de Parlament prin vot secret, la propunerea şefului statului, pentru o perioadă de nouă ani.

Comisie Europeană își exprimă îngrijorarea în privinţa alegerii lui András Zsolt Varga

Comisia Europeană şi-a exprimat marţi îngrijorarea în privinţa alegerii lui András Zsolt Varga, un aliat devotat al premierului ungar Viktor Orban, în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme, relatează dpa.

Făcând trimitere la recentul raport privind respectarea statului de drept în toate statele UE care în privinţa Ungariei exprimă preocupări privind independenţa sistemului judiciar, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Christian Wigand a afirmat că “ultimele evoluţii nu fac decât să ne confirme preocupările”.

Deciziile de a reduce nivelul criteriilor de eligibilitate pentru numirea unor membri ai Curţii supreme şi a preşedintelui său, precum şi de a creşte gradul de control parlamentar asupra justiţiei sunt preocupante în mod special, a adăugat el.

Vargas a fost în ultimii nouă ani adjunctul procurorului general Peter Polt. Polt a fost criticat de Uniunea Europeană pentru că a ignorat apelurile la investigarea acuzaţiilor de corupţie care vizau politicieni şi oameni de afaceri din cercul lui Orban.

Premierul ungar a avut mai multe ciocniri cu Brexellesul din cauza paşilor făcuţi pentru subminarea democraţiei în Ungaria, notează dpa.

“Vom continua să urmărim evoluţiile îndeaproape”, a mai spus Wigand.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img