Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, arată cum poate bloca Florin Iordache activitatea oricărui guvern și chiar a Parlamentului, după numirea lui în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.
Ana Birchall spune că nu este o glumă, iar modul cum Iordache poate bloca activitatea guvernului este prin aplicarea prevederile art. 4 din legea nr.73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, care prevede ca „orice proiect de ordonante si de hotarari se supun spre adoptare Guvernului NUMAI cu avizul Consiliului Legislativ, in termenele stabilite in art. 3 din lege: de 10 zile, 2 zile, respectiv de 24 de ore.
”Pentru toti cei care minimalizeaza importanta avizelor Consiliului Legislativ ar fi bine sa stie ca din functia de presedinte al Consiliului Legislativ, Iordache poate bloca activitatea ORICARUI GUVERN si PARLAMENT! (…) Daca cuiva îi trece prin cap sa adopte in Guvern un act normativ FARA avizul Consilului Legislativ, ar fi bine sa se gandeasca de 2 ori pentru simplul motiv ca actul respectiv poate fi declarat neconstitutional in baza deciziilor CCR! Spre exemplu, decizia CCR nr. 83/2009 spune foarte clar ca „Într-un mod cu totul diferit, legiuitorul constituant a reglementat în art. 79 din Legea fundamentală rolul Consiliului Legislativ, care este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării și coordonării întregii legislații. El ține evidența oficială a legislației României. Sub acest aspect, nesolicitarea avizului consultativ al Consiliului Legislativ duce la neconstituționalitatea legii sau ordonanței – simplă sau de urgență. Dacă voința legiuitorului constituant ar fi fost în sensul impunerii obligativității solicitării avizului, atunci aceasta ar fi fost exprimată în cuprinsul art. 141 din Legea fundamentală, într-un mod asemănător celui folosit la redactarea art. 79, pentru reglementarea rolului și atribuțiilor Consiliului Legislativ.”, scrie fostul ministru al Justiției într-o postare pe pagina de socializare.
Ana Birchall susține că Florin Iordache, din calitatea de sef al Consiliului Legislati, poate bloca si activitatea Parlamentului, folosindu-se de prevederile art. 3 din legea nr.73 din 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ coroborate cu deciziile CCR, de exemplu decizia CCR nr. 299/2015.
” Sper ca toti cei care au contribuit, direct sau indirect la alegerea lui Iordache in fruntea Consiliului Legislativ, sa citeasca prevederile legale si astfel sa realizeze ce au facut ieri in Parlamentul Romaniei! Personal, I rest my case, daca in Romania anului 2020 un pacalici care a facut atat de mult rau Romaniei si romanilor cinstiti, este inscaunat sef al Consiliului Legislativ!” a mai scris Ana Birchall.
Fostul ministru a dat și linkurile unde se poate consulta Legea 73 , precum și deciziile CCR care demonstrează justețea afirmațiilor sale:
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text…https://lege5.ro/…/decizia-nr-83-2009-referitoare-la…https://lege5.ro/…/decizia-nr-299-2015-referitoare-la…