Brokerii de credite și de asigurări, incluși între beneficiarii granturilor europene nerambursabile

Deputatul Iulius Marian Firczak, cel care reprezintă în Parlament Uniunea Culturală a Rutenilor din România, a reușit să introducă în comisia parlamentară din care face parte un amendament extrem de important la Ordonanța de Urgență 130/2020 privind granturile europene nerambursabile pentru depasirea crizei provocate de covid.

Astfel, la Măsura 2 ”Fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru” si la Măsura 3 „Granturi pentru investiţii acordate IMM-urilor„ au fost introduse si codurile CAEN 6622 brokeri de asigurari si 6619 brokeri de credite, dând astfel posibilitatea celor care se încadrează să aplice pentru a obține fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de Euro.

Iulius Marian Firczak, deputat al Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

”Azi s-a votat în comisie și apoi în plen Ordonanta de urgenta 130/2020 privind granturile europene nerambursabile pentru depasirea crizei provocate de Covid. La initiativa Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurari (UNSICAR) am susținut în comisie un amendament Legea de aprobare a ordonantei prin care la Măsura 2 ”Fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru” și la Măsura 3 „Granturi pentru investiţii acordate IMM-urilor„ au fost introduse și codurile CAEN 6622 brokeri de asigurari și 6619 brokeri de credite. Amendamentul a fost votat în comisie și legea a fost apoi votată în plen”, a declarat Iulius Marian Firczak, deputat al Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

Programul de granturi nerambursabile derulat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, permite PFA-urilor, microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii să acceseze granturi din fonduri europene, în valoare totală de 1 miliard de euro prin trei scheme de finanțare:  microgranturi, granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri și granturi pentru investiții pentru IMM-uri.

  • Schema 1: Micro și PFA-uri Granturi nerambursabile, buget total 100 mil. euro – Granturi nerambursabile pentru capital de lucru, acordate sub formă de sumă forfetară, pentru IMM-uri/PFA-uri în valoare de 2.000 de euro (echivalent lei)
  • Schema 2: Granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri, buget total 350 mil. euro, acordate sub formă de sumă forfetară reprezentând 15% din cifra de afaceri înregistrată în anul 2019, de până la 150.000 EUR (în echivalent lei)
  • Schema 3: Granturi pentru investiții în producție pentru IMM-uri, buget total 550 mil. euro în baza evaluării proiectului de investiții care face obiectul cererii de finanțare, investiții între 50.000 de euro și 200.000 EUR (în echivalent lei).
Adrian Meitner