Bubuie internetul mai ceva ca la victoria României contra Insulelor Feroe (i-am spulberat pe feroezi cu 3-0), referitor la știrea că Florin Iordache a fost numit pe viață în așa numitul Consiliu Legislativ. M-ar fi bufnit râsul dacă nu m-aș fi enervat.
Să o luăm cu încetul, că doar suntem ardeleni și, vorba aia, „de ce atâta grabă?” când putem sta și cugeta. Adevărul este că și eu, când am citit știrea cu titlul demn de un serial horror, era cât pe ce să-mi pice capul de pe perna pe care dormeam. Dar m-am trezit și am început să navighez pe net. Că no, trebuie să mai faci și lucruri din astea.
Nu am mai stat să caut cine e Florin Iordache, că domnia sa este cunoscut deja. Am accesat site-ul Consiliului Legislativ de unde am aflat că respectiva instituție este un organ consultativ al Parlamentului României, organ care și-a început activitatea fix pe 1 aprilie. 1996. Ironia sorții! A fost „înfiinţat în temeiul art. 79 al Constituţiei din 1991 şi având ca principale atribuţii avizarea proiectelor de acte normative şi ţinerea evidenţei oficiale a legislaţiei României. Celelalte atribuţii ale Consiliului Legislativ sunt prevăzute în Legea nr. 73/1993”.
OK. Având în spate o contribuție în domeniu de aproape un secol, mai precis activitatea de unificare a legislației prevăzută în Constituția din 1923, adoptată, evident, după Marea Unire de la 1918, acest Consiliu Legislativ a avut, conform Constituției din 1991, rolul esențial de asanare a „actelor normative contrare prevederilor sau spiritului ei şi care încălcau drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului ori principiile de funcţionare ale unui stat democratic”. De pe site-ul instituției aflăm că „specialiştii Consiliului Legislativ au elaborat ceea ce avea să devină Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, un adevărat ghid de legiferare, care stabileşte norme şi precizări clare, concise şi exacte cu privire la toate fazele procesului de construire a unui act normativ. Totodată, ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, Consiliul Legislativ s-a alăturat în anul 2007 familiei organelor cu rol de avizare legislativă din statele membre, devenind membru cu drepturi depline al Asociaţiei Consiliilor de Stat şi Jurisdicţiilor Administrative Supreme din Uniunea Europeană (ACA-Europe)”.
Nu vreau să vă plictisesc cu toate aspectele legate de atribuțiile, istoricul, organizarea sau rapoartele Consiliului Legislativ. Îmi permit doar să întreb: poți fi numit într-o funcție publică pe viață? Răspund tot eu, că întrebarea e retorică: Nu poți! Există legi, chiar dacă uneori nu sunt respectate, care impun anumite restricții. Bine, primarii, deputații, senatorii, pot să candideze de câte ori vor ei, că sunt aleși. Dar un președinte de țară, nu.
Însă urlă internetul că un membru în Consiliul Legislativ e ales pe viață. Faptul că Florin Iordache a fost numit de către Parlament în acea funcție nu induce automat o sinecură. Nu este pe viață. Oricine va dori pe viitor să ocupe respectivul post îl va putea face. Dacă nu se va întâmpla asta, atunci postul va deveni ereditar: copiii domnului Iordache vor deveni membri de iure în Consiliul Legislativ.
Personal, sper să nu ajungem acolo!