Lucrările de reabilitare a fațadei Muzeului de Artă din Cluj, finalizate mai devreme cu opt luni

Lucrările de reabilitare a fațadei principale a clădirii care găzduiește Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean, au fost finalizate mai devreme cu opt luni față de termenul estimat inițial. În acest context, a început demontarea schelelor.

Amplele lucrări la acest imobil monument istoric cu o valoare arhitecturală deosebită au debutat în cursul anului 2018 și au vizat redarea splendorii de odinioară a Palatului Banffy.

“Vorbim despre o clădire emblematică a Clujului, o perlă arhitectonică a întregii Transilvanii. A fost, pentru noi, o misiune de onoare să îi redăm strălucirea și să o punem în valoare așa cum se cuvine. Nu ne vom opri aici, vom reabilita și alte palate și clădiri din patrimoniul nostru, la fel cum am procedat și în cazul unei alte clădiri extrem de reprezentative a Clujului, Palatul Reduta, pe care l-am refațadizat complet și care arată cu adevărat excepțional”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Lucrările au constat, în principal, în decaparea și refacerea tencuielilor de la fațadă, curățarea pietrei și îndepărtarea materialelor necompatibile cu natura acesteia, completări estetice și zugrăvirea exterioară. De asemenea, a fost restaurată poarta fațadei principale, au fost executate pardoseli din piatră naturală, antiderapantă, au fost curățate și consolidate elementele din piatră cioplită și au fost cioplite și montate elemente sculpturale noi, din calcar. Totodată, au fost înlocuite tâmplăriile ferestrelor de la parter și au fost restaurate cele ale ferestrelor și ușilor de la etaj, fiind montate geamuri termo-fonorezistente. Au mai fost restaurate și montate grilaje și obloane metalice, fiind amplasate burlane și glafuri din tablă de cupru precum și sisteme de protecție anti păsări.

Lucian Nastasă Kovacs

”Mulțumim Consiliului Județean Cluj pentru implicarea în acest proiect. Domnul președinte Tișe a înțeles și a fost de acord ca aceste lucrări să nu fie întrerupte odată cu pandemia și, astfel, am reușit ceva unic în țară, respectiv să finalizăm înainte de termen cu opt luni aceste lucrări. Nu cred să mai fie instituție de cultură care să deruleze un asemenea proiect amplu și care să reușească să finalizeze lucrările înainte de termen” a declarat în exclusivitate pentru Știrile Transilvaniei, managerul Muzeului de Artă, profesorul Lucian Nastasă Kovacs.

Merită spus că instituția de clutură din Cluj este una dintre cele mai vizitate din țară, media vizitatorilor zilnici fiind între 60 și 80, iar în week-end între 120 și 160. Acesta este și motivul pentru care Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va continua să deruleze și în perioada imediat următoare diverse expoziții ce vor putea fi vizitate. Pe de altă parte, conform profesorului Nastasă Kovacs, din considerente de respectare a măsurilor de distanțare impuse de autorități, în perioada următoare vor fi întrerupte vernisajele.

Finalizarea lucrărilor la fațada Palatului Banffy nu este punctul terminus al lucrărilor de reabilitare a acestui ansamblu arhitectural emblematic al Clujului.

”Proababil că în maximum o lună și jumătate vor fi finalizate lucrările și la cealaltă fațadă, acolo unde nu s-a mai intervenit de peste 200 de ani. Mai exact, vom readuce farmecul clădirii de acum 230 de ani, redându-i splendoarea de la momentul când această clădire era reședința Guvernatorului Transilvaniei. Totodată, sperăm ca în viitorul apropiat, probabil chiar la începutul anului viitor, să demareze și lucrările de reabilitare a celei de-a doua curți, urmând ca și această parte a palatului să fie deschisă spre vizitare”, a mai spus, pentru Știrile Transilvaniei, profesorul Lucian Nastasă Kovacs.

Adrian Meitner