Fostul primar al municipiului Braşov, George Scripcaru, a fost pus sub control judiciar pe cauţiune într-un dosar în care este acuzat de şantaj de către procurorii DNA. Faptele ar fi fost comise pe durata campaniei electorale pentru alegerile locale.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 octombrie 2020, faţă de fiecare dintre inculpaţii:

SCRIPCARU GEORGE, primar în exerciţiu al municipiului Braşov, cu privire la săvârşirea infracţiunii de şantaj

CORNEA GEORGE MIHAI,  director general al Regiei Autonome de Transporturi Braşov (RATBV) SA, cu privire la săvârşirea infracţiunii de şantaj în forma complicităţii

”În calitate de primar al municipiului Braşov înscris în cursa electorală pentru obţinerea unui nou mandat, inculpatul Scripcaru George l-ar fi ameninţat, la data de 12 august 2020, pe unul din angajaţii firmei care difuza spoturi electorale în interiorul autobuzelor aparţinând Regiei de transport Braşov, că firma va avea de suferit dacă nu oprea imediat difuzarea acelor spoturi. Firma respectivă semnase un contract de locaţiune cu Regia de transport Braşov (RATBV S.A) pentru spaţiul din interiorul autobuzelor şi, în perioada respectivă, începuse să  difuzeze spoturi electorale  pentru care încheiase contracte  de promovare electorală”, a transmis, vinri, DNA, printr-un comunicat de presă. 

Potrivit procurorilor, în perioada 6-12 august 2020, Scripcaru, prin intermediul lui Cornea George Mihai, director general al RATBV S.A., ar fi făcut presiuni asupra unei persoane din firma respectivă pentru a o constrânge să oprească difuzarea spoturilor electorale şi să promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD deţinute de firmă,  realizările primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor ştiri pozitive.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii trebuie să respecte mai multe obligaţii, între care:

–  să nu depăşească limita teritorială a municipiului Braşov, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,

– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

– să nu exercite funcţia exercitarea căreia au săvârşit presupusa faptă, adică  cea de primar al municipiului Braşov,  respectiv pe cea de director general al RATBV S.A

De asemenea, inculpaţii au depus cauţiunea stabilită de procuror,  de 75.000 lei – Scripcaru George, respectiv 30.000 lei – Cornea George Mihai,  sume care au fost consemnate pe numele inculpaţilor la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

”Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpaţilor i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, a mai transmis DNA. 

George Scripcaru a pierdut Primăria Braşovului în faţa candidatului USR PLUS Allen Coliban

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania