Laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara face, începând de joi, testele pentru depistarea gripei, cu ajutorul aparatului Real Time PCR.

Unitatea sanitară a primit primele kit-uri necesare prelucrarii automatizate a probelor. Acestea se recoltează sub forma unui exudat, din căile respiratorii nazofaringiene și sunt prelucrate printr-o reacție de polimerizare. Metoda aplicată în acest caz este identică cu cea a testelor pentru depistarea COVID-19 și presupune operațiuni de extracție, amplificare și detecție.

Potrivit reprezentanților spitalului, aparatul utilizat în acestă analiză folosește o procedură de prelucrare automată, care reduce la minim influența factorului uman. Cu ajutorul acestor teste sunt identificate virusul gripal de tip A (Influenza A virus) cu subtipul AH1N1, virusul gripal de tip B (Influenza B virus) și RSV (virusul sincitial respirator de tip A și B).

“Din proba care ajunge în laboratorul nostru extragem materialul genetic, ADN și ARN, la fel ca și în cazul virusului SARS COV 2. Il introducem în aparat și îl amplificam prin metoda PCR. Avantajul este că avem rezultatul într-un interval foarte scurt de timp, de doar o ora. Prin metoda veche, înainte să avem aceste teste, rezultatele erau obținute de abia după doua zile“, a declarat Valerica Bica Profir, doctor- biolog la Laboratorul de biologie al Spitalului “Victor Babeș”.

Sensibilitatea și specificitatea acestor teste este de peste 98 la sută.

“Cele mai multe infecții respiratorii sunt cauzate de virusurile gripale. Simptomele gripei se suprapun însă peste câteva dintre simptomele infecției cu noul coronavirus și vorbim de febră, tuse, durere în gât, oboseală. Deci vorbim de o simptomatologie comună. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2”, a afirmat managerul spitalului, prof. dr. Cristian Oancea.

Anul trecut, la Spitalul “Victor Babeș” din  Timișoara au fost făcute peste 1400 de teste gripale.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania