În 26 octombrie începe Săptămâna Națională pentru Prevenirea HIV, eveniment național organizat la inițiativa Asociației Semper Musica și a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR). Principalul obiectiv al acestui eveniment este de a informa corect elevii și studenții despre importanța contracepției, în vederea evitării bolilor cu transmitere sexuală, în special HIV.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În Timișoara, evenimentul este organizat de către Societatea Studenților în Medicină Timișoara, prin departamentul SCORA (Comitetul permanent pentru drepturile la sănătate sexuală și reproductivă incluzând HIV/SIDA). În perioada 26-31 octombrie, vor organiza webinarii și conferințe online despre ce înseamnă HIV, căile de transmitere, metode de protecție și igienă, dar și despre impactul psihologic asupra unei persoane HIV+.

  • Luni, 26 octombrie, de la ora 17, va avea loc webinarul „HIV. Fii informat!”, organizat împreună cu psihoterapeutul și psihologul clinician Liliana Urîtu. Ea va vorbi despre stigmatizarea persoanelor HIV+ în contextul școlilor sau liceelor și cum este afectat psihicul elevilor de către comportamentul celor din jur. De asemenea, coordonatorii proiectului vor pune bazele informației despre căile de transmitere a virusului HIV, dar și metodele de protecție pe care elevii trebuie să le adopte. Înscrierile se pot face aici.
  • Miercuri, 28 octombrie, de la ora 18, va avea loc evenimentul „Comunicare inclusivă: medic-pacient”. Invitați la conferință vor fi Conf. Dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase, psihologul Daniela-Ica Biriș, de la secția de boli infecțioase, și Daniel Scoarță, președintele Asociației Pacienților din Galați. Ei vor vorbi studenților la medicină despre modul de abordare al persoanelor care trăiesc cu HIV, atunci când acestea se prezintă la medic, dar și despre stigmatizare și atitudinea unui medic față de pacient. Înscrierile se pot face aici.
  • Vineri, 30 octombrie, de la 19, va avea loc ultimul eveniment din această serie, Quiz Night pe tematica HIV. La început, organizatorii vor oferi o prezentare legată de virusul HIV, din care participanții vor acumula cât mai multe informații pentru a răspunde corect la întrebări. În final, primele 10 persoane clasate vor fi premiate! Înscrieri se pot face aici.

Loredana Apachiței, una dintre coordonatoarele proiectului, a observat că „subiectul infecțiilor cu transmitere sexuală este unul tabu, fiind considerate personale, jenante sau nepotrivite, iar elevii se feresc să vorbească cu părinții sau cu un cadru medical abilitat, știind că «dacă se va afla ca au», vor fi stigmatizați. Virusul HIV este unul dintre virusurile care afectează viața personală a unui individ, însă dacă este descoperit la timp, iar persoana urmează tratamentul potrivit, aceasta poate avea parte de normalitate în relațiile interumane.” Loredana e de părere că „cea mai bună metodă de a ne feri de astfel de comportamente este de a susține astfel de conferințe, având ca public persoane tinere și informându-i despre normele esențiale de protecție, contracepție și igienă personală.” Din acest motiv, vă invită și pe voi să participați!

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania